2010-09-14
同朋友係附近想搵D野食,個時已經係晚上九點幾十點,經過呢度朋友話想食餃子,咁就衝左入黎啦。不過我地食到一半佢竟然關閘(?),原來灣仔d食肆咁早收架?入到去既時候都係只有兩三檯客人,呢度係自己畫紙的,不過我地拎D紙上手睇既時候竟然見到一D之前既客人既Comment,大部分都係批評呢間店的,講到佢地竟唔衛生咁,哈哈,雖然我都唔會覺得好驚即刻唔敢食,但真係覺得好搞笑。可能太夜啦,所以有幾款水餃都無。每款餃子一定要叫五隻以上,最後我地總共叫左 3 款,每款 6 隻,即係 total 18 隻... haha,由於朋友肚餓所以大部分都係佢食多。招牌鍋貼" 相信佢係即刻煎因為我地等佢等左好耐,食落感覺比想像中好,起碼唔係我諗咁油膩。表面煎得少脆,餡料係椰菜同豬肉,味道唔係好鹹,都ok唔難食的。招牌水餃"其實餡料同以上一樣,呢個食落覺得外皮有點兒厚,但又未至於太過份的,餡料份量感覺都適中,咬下去有少少肉汁,一樣感覺就係ok。咖哩水餃"原本唔係叫咖哩的,不過叫既另一隻無哂。食落係有咖哩味,但其實一D都唔辣的,只係有咖哩既香味,唔算太重。不過都會蓋左少少肉既味道,其他形容都係同以上一樣,因為實在分別不大
招牌鍋貼"
招牌水餃"
咖哩水餃"
原本唔係叫咖哩的,不過叫既另一隻無哂。食落係有咖哩味,但其實一D都唔辣的,只係有咖哩既香味,唔算太重。不過都會蓋左少少肉既味道,其他形容都係同以上一樣,因為實在分別不大。
兩個人食完 18 隻餃子夠哂滿足,之後就走了,雖然唔知衛生情況係咪真係好似D客人講到咁差,但我食完都無肚痛呀。XD