八方雲集鍋貼在香港可能唔多人識, 在台灣可是赫赫有名的鍋貼水餃連鎖店, 我最愛它的酸辣湯及韓式辣味泡菜鍋貼, 好味又抵食~在灣仔見到他們香港也有加盟店, 當然要幫襯一下, 作個親身比較~一坐下來看menu, 首先不同的當然就是價錢~台灣的鍋貼, 原味是台幣4元, 韓式辣味泡菜鍋貼也只不過5元, 但在香港鍋貼就港幣2元起跳, 即台幣8元有多, 果真是寸金尺寸, 食品來港都先加貴租金在內~叫了套餐, 10 隻辣味鍋貼 + 酸辣湯, 就要28元, 比台灣貴了一半以上, 真是人離鄉賤, 物離鄉貴!首先咬一口鍋貼, 外皮質性不錯, 跟台灣的差不多, 但肉餡明顯比台灣的多, 因此亦失了平衡, 還是覺得台灣的口味較好食不會膩.再來一啖酸辣湯, OMG...跟台灣的差太遠了, 一點都不香, 也不好喝, 只有個酸字, 湯料也差很多, 根本不達標~唉!真的珠玉在前, 不可比較, 若沒食過台灣的八方雲集, 相信會覺得香港的八方雲集鍋貼還過得去, 價錢也算合理呢~

一坐下來看menu, 首先不同的當然就是價錢~

2011-05-01
今天前往司徒拔道的景賢里參觀,去之前當然要先在灣仔醫肚了。我本來是想光顧金鳳的,但是因為外面等候的人很多,加上我要爭取時間前往景賢里,好讓我有更多時間參觀,故此最後改去了隔鄰不用等位的八方雲集。果然真的不用等位,一走進店內,店員就給一張座位給我坐下。坐下後,我隨即叫了一客新竹米粉+窩貼套餐。只是兩三分鐘左右,新竹米粉及窩貼終於端上來了。我首先吃的是窩貼。平時在一般上海菜館吃的窩貼,都是傳統的餃子形狀,而且外皮也很厚。但是該店的窩貼則不同了,它把窩貼製成長條狀,單是這一點已經相當特別,再加上煎起來,滲出了窩貼內的餡料的味道,而且外皮又相當薄,吃起來不會有"妹仔大過主人婆"的感覺。至於它的餡料,豬肉鮮腍,菜粒爽口,吃起來滋味萬分。至於新竹米粉,它的主角-米粉,吃起來十分清新爽口,肉丸也相當彈牙。最重要的是,這個套餐連飲品,只是三十元正,相當超值。我心想,在現今這個通脹狂潮之下,能夠用划算的價錢,吃到一頓滋味的午餐,已經算是萬幸的了。

最重要的是,這個套餐連飲品,只是三十元正,相當超值。

如此滋味的一餐,只是三十元正,相當超值!
2011-04-09
如此滋味的一餐,只是三十元正,相當超值!
  • 窩貼
2010-11-29 41 瀏覽
尋日同frd 去灣仔睇畫展, 睇完出黎諗住去金鳳食dinner, 但太多人要等位, 同埋有d 野已售罄, 唯有轉地方. 行過隔離見到呢間八方雲集, 決定入去食鍋貼. 我同frd 每人叫咗一個大腸蚵仔麵線餐, 包一碗細麵線+5隻鍋貼+飲品.要咗5隻原味+5隻韓式辣味, 好好食! 煎得香香地個底有少少脆, ok有肉汁, 個人覺得韓式辣味好食d, 幾野味又唔會太辣.大腸蚵仔麵線, 唔好味, 一入口就覺得好味精, d餸勁少, 蚵仔兩粒+大腸兩粒. 食咗半碗左右, 唔想食...放棄.frd要咗凍豆漿, 佢話冇咩豆味好淡. 我要咗冰紅茶, 個茶底唔掂, 似茶包沖得唔好苦苦澀澀嗰d咁, 淨係飲到d糖水甜味, 好古怪...又係飲咗一半放棄.基本上, 只有鍋貼好食. 下次如果再去八方雲集都係叫個淨鍋貼食飽算數.
行過隔離見到呢間八方雲集, 決定入去食鍋貼.
要咗5隻原味+5隻韓式辣味, 好好食!
正! 近的係原味, 遠的係韓式辣味

差, 好味精

冰紅茶, 個茶唔好飲, 只飲到糖水味

2010-11-28
正! 近的係原味, 遠的係韓式辣味
冰紅茶, 個茶唔好飲, 只飲到糖水味
  • 韓式辣味鍋貼
2010-10-31 17 瀏覽
今晚經過諗住未試過叻間,就入去試吓,叫左個蚵仔大腸麵線,ok喎,有8成似台灣麵線,煱貼,水餃,新竹米線都ok,個酸棘湯就唔得,一定唔好叫凍飲,凍o茶,凍央一D都唔掂.

2010-10-30
1 分鐘 (堂食)
  • 蚵仔大腸麵線
2010-09-14 24 瀏覽
同朋友係附近想搵D野食,個時已經係晚上九點幾十點,經過呢度朋友話想食餃子,咁就衝左入黎啦。不過我地食到一半佢竟然關閘(?),原來灣仔d食肆咁早收架?入到去既時候都係只有兩三檯客人,呢度係自己畫紙的,不過我地拎D紙上手睇既時候竟然見到一D之前既客人既Comment,大部分都係批評呢間店的,講到佢地竟唔衛生咁,哈哈,雖然我都唔會覺得好驚即刻唔敢食,但真係覺得好搞笑。可能太夜啦,所以有幾款水餃都無。每款餃子一定要叫五隻以上,最後我地總共叫左 3 款,每款 6 隻,即係 total 18 隻... haha,由於朋友肚餓所以大部分都係佢食多。招牌鍋貼" 相信佢係即刻煎因為我地等佢等左好耐,食落感覺比想像中好,起碼唔係我諗咁油膩。表面煎得少脆,餡料係椰菜同豬肉,味道唔係好鹹,都ok唔難食的。招牌水餃"其實餡料同以上一樣,呢個食落覺得外皮有點兒厚,但又未至於太過份的,餡料份量感覺都適中,咬下去有少少肉汁,一樣感覺就係ok。咖哩水餃"原本唔係叫咖哩的,不過叫既另一隻無哂。食落係有咖哩味,但其實一D都唔辣的,只係有咖哩既香味,唔算太重。不過都會蓋左少少肉既味道,其他形容都係同以上一樣,因為實在分別不大

招牌鍋貼"

招牌水餃"

咖哩水餃"
原本唔係叫咖哩的,不過叫既另一隻無哂。食落係有咖哩味,但其實一D都唔辣的,只係有咖哩既香味,唔算太重。不過都會蓋左少少肉既味道,其他形容都係同以上一樣,因為實在分別不大。

兩個人食完 18 隻餃子夠哂滿足,之後就走了,雖然唔知衛生情況係咪真係好似D客人講到咁差,但我食完都無肚痛呀。XD
客人留低的COMMENT
.....
咖哩水餃
招牌水餃
2010-08-31 20 瀏覽
The impression of its shop in North Point does not impress me. Since there are lots of people waiting outside either for take away or dine-in, I decided to give it one more try.I ordered a set which have 10 dumplings and a soup. There are a wide range of dumplings either fried or boiled to choose from. I ordered a boiled veggies and pork dumplings and a fried curry with pork dumplings.Of course I took away as the environment inside is super crowded.They separated my boiled and fried dumplings wh

They separated my boiled and fried dumplings which is decent.
When I opened the boxes, I was surprised that they gave me 5 more fried veggies and pork dumplings as they might have read the order wrong. Thank for that, I can taste one more kind and shared some with my colleague.
Their fried dumplings are crispy outside, juicy inside. both veggies w/pork and curry ones are very nice. Their boiled dumplings are so-so, nothing special.
I ordered Pork Ball soup, the soup base is so-so but the Pork Meat Balls are delicious because they contain some pork fat inside and the 3 balls are gigantic.
It is quite a bargain for lunch especially in Wanchai.
15 分鐘 (外賣自取)
2010-08-12 9 瀏覽
原本諗住一個人好易揾位,點知去到好混亂,其中一位好忙既姐姐仔好野到叫我企喺到等。一個人都要等,真係唔係好信枱都冇得撘lor。最可笑既係連隊都冇,點排呀? 所以最終決定買外賣返公司食算數。環境:大門中間係收銀姐姐既地盤,叫外賣全部佢負責。左邊係堂食,右邊係外賣自己攞既餐具同醬汁,後面就係開放式廚房(入面既人喺到狂煎鍋貼)。服務:1) 扣分最大原因:冇人招呼我埋位坐。2) 收銀姐姐把聲真係夠大,好啱負責外賣。佢雖然幫我落錯單,不過當我發現左之後,佢都毫無怨言地幫我改返。感激。衛生:所有煎好既鍋貼係會放喺廚房外賣窗口位既鐡盤上,冇野遮住。味道: 豆漿:好甜。建議比顧客選擇甜或不甜。 招牌鍋貼:長條形既鍋貼都係第一次食,個餡唔會太腫,好易入口且唔會覺得溜。個皮算薄,煎得夠乾,唔會覺得油,味道都唔錯。推介。 蚵仔大腸米線:好失敗!勁似蜿仔翅,好杰同好槳口,重好咸。米線好短,好幼,好少。好重胡椒粉味,相信係用黎僻大腸既押味,不過sorry,冇用,因食落口依然係好押。蚵仔算大隻架,好過d大腸啦。後記:無論堂食或外賣都係用紙杯紙碟,好唔環保。如果有下次,我會自己帶個盒去裝外賣鍋貼。小弟有個提議:八方可
 所以最終決定買外賣返公司食算數。

)。

服務:
1) 扣分最大原因:冇人招呼我埋位坐。

味道:
 豆漿:好甜。建議比顧客選擇甜或不甜。

。蚵仔算大隻架,好過d大腸啦。

後記:無論堂食或外賣都係用紙杯紙碟,好唔環保。如果有下次,我會自己帶個盒去裝外賣鍋貼。小弟有個提議:八方可以借用環保黎宣傳,比所有自己帶盒裝外賣鍋貼既客人$1盒錢優惠。其他餐廳就加$1盒錢,八方就減$1盒錢。

豆漿
蚵仔大腸米線
2010-08-06
30 分鐘 (外賣自取)
2010-08-07 14 瀏覽
新開左間八方雲集係公司附近之前都食過幾好食今日食飯衝去買點知見到個黑哂面既肥嬸3心2意落完單同個嬸嬸個要轉第2個一句就話'下唔得媧出左單喇媧'好啦都唔緊要咁買哂野食番上公司一開下.我都唔係叫呢個湯打佢地個電話又無人聽拎番落去換 睇住個電話係咁響但無人聽終於換得番d野食都係咁啦乜真係無哂好服務態度d既人咩?
新開左間八方雲集係公司附近

打佢地個電話又無人聽

拎番落去換 睇住個電話係咁響但無人聽

終於換得番
d野食都係咁啦
乜真係無哂好服務態度d既人咩?

認真麻麻
2010-08-07