2024-02-02 334 瀏覽
限定三個月的 The Italian Pop-Up 由意大利籍行政總廚 Davide Bruna 以食材為本,係大館對面嘅Schnitzel & Schnaps HK 提供了一個非常精彩的意大利東北menu。David 對於佢嘅家鄉弗留利-威尼斯朱利亞 (Friuli-Venezia Giulia) ,精挑細選當地出品的食材整左個menu,lunch同前菜的意式多士配生牛肉及日式高湯,牛肉他他小多士精緻得很,少見濃味的法索纳生牛肉同底有加日式高湯的鰹魚蛋黃醬為主調,個多士脆到一個點,樣子西式但又夾雜日式感,好有fusion感覺。不是只有西班牙才有紅蝦,在西西里的馬扎拉-德爾瓦洛,David為你找到最精彩的紅蝦,加上柑橘,蝦身沒有任何烹調,先嘗炸過的蝦頭,佢嘅醬汁以柑橘及橄欖油做base,點蝦身更突出鮮味。意大利聖丹尼火腿伴藍紋芝士醬、烤梨、合桃及葡萄醋,火腿風格好有鹹香,加甜烤梨、同藍紋芝士醬、香脆合桃同葡萄醋組成一番精彩的表演,唔係平時嘅凍肉盤咁簡單。當你要食意粉,風乾豬頰羊奶芝士番茄大管麵又係要推薦,阿馬特里切一帶最有名生醃豬肉,廚用上最優質的面頰肉生醃,不用太多調味醬汁已好夠,加

當你要食意粉,風乾豬頰羊奶芝士番茄大管麵又係要推薦,阿馬特里切一帶最有名生醃豬肉,廚用上最優質的面頰肉生醃,不用太多調味醬汁已好夠,加上新鮮番茄更fresh,灑上香濃的佩克里諾羊奶芝士,造就一個好精彩的菜式。

除了意粉,主食米蘭小牛肉伴香草沙律及黑蒜蛋黃醬一定係大推,經典米蘭小牛肉可能好多人無食過,連骨烹調至外層香脆,肉質係半熟的細緻口感,勁似日本嘅炸豬扒,有一刻我不夠膽相信佢係牛肉,完全唔似,蘸上新鮮檸檬汁勁爽,但我最愛係佢嘅黑蒜蛋黃醬,又係少見,食多幾件加上旁邊的香草沙律,更有多層感覺。

甜品就簡單點,意式芝士餅配煉奶,添加了一層濃稠的煉奶又係你未試過的特色,都幾得人歡心。要食特別嘅甜品就選格拉帕酒意式奶凍伴莓果醬及雲呢嗱脆脆,甜甜地但chef話平時家鄉係用來做感冒藥,幾得意。

下次想再食其他意粉,想試下lunch menu,有冇中環人有興趣?