2024-12-31 79 瀏覽
今日在中上環做嘢、 中午行過禧利街見到有間日本餐廳都幾骨子名稱叫做丼造、肚子有點餓了所以便入內光顧、 餐牌上面有很多選擇、琳瑯滿目、最後我揀了一個特選刺身盛、燒三文魚扒、串燒雞翼、串燒牛舌、串燒牛柳粒、燒日本蠔、 魚湯等最先奉上的前菜是海藻、 味道清新開胃、 然後由廚師親手炮製的魚湯熱度十足、 在寒冷的天氣下享受熱湯、感覺好溫暖、 之後輪到特選刺身盛、裏面有厚厚切的三文魚、 厚切的赤身拖羅、厚切的油甘魚、季節限定嘅鯛魚、 還有赤蝦、上菜時淨係睇個賣相已經很吸引、 食落完全感受到魚生嘅新鮮、店舖老闆的誠意、實在估唔到在中上環都有一間物有所值、令人驚喜的日本餐廳、跟住到燒三文魚扒配酸汁、 燒三文魚的濃厚肥美配上酸汁、 食味一流、味道十分匹配之後的燒牛肉粒、燒牛脷、燒雞翼和燒蠔亦都做得十分出色、食到食物本身的原味之外、再配有燒烤的香味、 令我食到停不了口、 正、期待下一次再來這區工作時、 再次光顧呢間日本餐廳丼造
期待下一次再來這區工作時、 再次光顧呢間日本餐廳丼造