港島區嘅野食俾我嘅感覺都偏貴,但呢間冒菜喺上環呢個地段, 竟然可以做到晚市都只係幾十蚊一大碗麵,環境仲要坐得好舒服,食完即刻忍唔到分享呢間餐廳俾身邊嘅人知。我地各自都嗌咗吉祥套餐,$66 就有6餸,我個碗嗌咗潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、滑牛肉、貴州丁家脆哨、鴨血、芫荽配生椰蕃茄湯,嚟到就率先飲啖湯試下味,無諗過椰子同蕃茄味可以咁夾,係清新開胃,就算份量好多都忍唔住食哂成碗麵!本身對於啲餸都唔抱太大期望,話哂都只係 $66, 點知佢竟然全部餸都好出色,私心推薦潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸同貴州丁家脆哨。啲丸真係同我以前喺潮洲食嘅一樣咁好味,唔同出面間間都係入貨返黎,間間都一樣味。而貴州丁家脆哨呢樣野,menu 竟有介紹話係貴州非遺美食,佢係一粒粒脆脆。我會形容係有啲似豬油渣,但唔會feel 到肥膏,超脆口,一啖麵夾幾粒餸竟然好夾。另外隨餐仲有個沾醬,唔辣,所有餸點落去都好夾。好難形容嘅味道,大家真係要食咗先明!朋友嗌左差唔多嘅餸,但配黃金酸菜湯,辣得好過癮,呢啲秋冬嘅天氣食麵好適合。另外我地都有加個藤椒魚皮,$48 一大碟,食得好過癮。野飲方面,我就希望可以少啲甜,會更加好飲。

另外我地都有加個藤椒魚皮,$48 一大碟,食得好過癮。

野飲方面,我就希望可以少啲甜,會更加好飲。