2024-09-04
對上環的餐廳有著特別的情意結, 今晚被這裡的優雅氛圍吸引了, 便和朋友入內品嚐美味的法國菜, 感受一下浪漫典型的巴黎小酒館氣氛, 很喜歡法國菜哦~*餐前法包外脆內軟的,配上香滑自家製牛油,可口~*Cherry tomatoes & cherry salad車厘茄沙律呢個沙律第一次食, 車厘茄和車厘子的混合, 估唔到又好夾, 配搭埋紅蔥頭, 青檸, 橄欖油及芫荽做出的醬汁,小小酸酸地,炎熱夏天食真係好開胃, 很喜歡~*Pissaladière 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅脆脆多士上鋪滿焦糖化的洋蔥、黑橄欖、鯷魚味道帶點鹹香, 朋友話原來係南法經常吃的菜式,好味, 推介!*Garlic butter snails法式蒜蓉牛油焗蝸牛牛油焗蝸牛也是我喜爰菜式之一, 很香口的蒜蓉牛油配上一口蝸牛,肉質彈牙,令人回味~*Sole Facon Meuniere 法式煎原條龍脷魚(配檸檬牛油及蕃茜)呢款煙燻原條龍脷柳真係打卡able,外藉待應把整條魚放在木箱內,一打開木箱蓋後, 煙霧四起, 聞到陣陣炭燒魚香味, 又有驚喜, 待應好細心地起魚骨和魚皮, 之後放上兩邊魚肉, 魚肉食落很嫩滑, 再加上牛油檸檬醬汁幾
呢個沙律第一次食, 車厘茄和車厘子的混合, 估唔到又好夾, 配搭埋紅蔥頭, 青檸, 橄欖油及芫荽做出的醬汁,小小酸酸地,炎熱夏天食真係好開胃, 很喜歡~ *Pissaladière 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
脆脆多士上鋪滿焦糖化的洋蔥、黑橄欖、鯷魚味道帶點鹹香, 朋友話原來係南法經常吃的菜式,好味, 推介! *Garlic butter snails法式蒜蓉牛油焗蝸牛
牛油焗蝸牛也是我喜爰菜式之一, 很香口的蒜蓉牛油配上一口蝸牛,肉質彈牙,令人回味~ *Sole Facon Meuniere 法式煎原條龍脷魚(配檸檬牛油及蕃茜)
呢款煙燻原條龍脷柳真係打卡able,外藉待應把整條魚放在木箱內,一打開木箱蓋後, 煙霧四起, 聞到陣陣炭燒魚香味, 又有驚喜, 待應好細心地起魚骨和魚皮, 之後放上兩邊魚肉, 魚肉食落很嫩滑, 再加上牛油檸檬醬汁幾特別, 更有雜菜配上, 一起吃, 很美味! *Profiteroles 法式泡芙
配搭香滑雲呢拿雪糕, 鮮忌廉及朱古力醬, 三顆小泡芙被滿滿的鮮忌廉包圍住, 再有杏仁片, 自己倒埋濃郁的朱古力醬, 味道好有層次! *Sand Tropez ~ 普羅旺斯(Provence)的桃紅酒
淡粉紅色而帶有清新的香氣, 更有柑橘和異國水果的香氣,清爽的口感帶有酸味的果香,絲滑餘韻。