2024-12-14
呢間日本廚師發辦餐廳門口裝修得好靚,入到去職員好快就安排我哋坐低,雖然店面細細,但係師傅認真製作同講解,感覺幾溫馨。隔離對情侶慶祝生日,仲準備咗生日碟好靚呀!前菜由右至左食,有日本蕃茄配上岩鹽,葉好特別有wasabi味,中間黑梅貝,用咗秘製醬汁烹調味道濃郁,最後就係水雲加山藥蓉😲酸酸甜甜好開胃。✨愛媛縣蜜柑鯛本身呢種鯛魚係食蜜柑長大,所以佢哋嘅魚肉有種蜜柑香味,配上竹炭鹽調味已經好好食!✨北海道墨烏賊師傅用純熟刀工幫魷魚𠝹花,爽中帶黏的質感青檸味道突出幫烏賊提鮮🍋🟩✨北海道帆立貝 帆立貝超大粒,打開之後見到帆立貝嘅紋理色澤都唔錯,簡單柚子皮調味已經好好食。✨長崎縣間白魚 呢種魚係白身魚脂肪少肉味,面豉醬調味✨大分縣深海池魚 我超鍾意嘅深海池魚,脂肪多肉質香,由於本身已經好新鮮簡單醬油調味已經夠。✨岩手縣赤貝新鮮赤貝,超甜!大大粒肉質厚,好食。✨長崎太刀魚 呢種魚肉質肥美,配上芝麻令到味道更獨特✨北海道銀鱈魚嘅柚子胡椒原來銀鱈魚都可以做刺身,超肥美,入口油脂香充足。✨兵庫縣甜蝦手指咁粗嘅蝦🦐見到師傅新鮮剝殼,而且認真檢查有冇殼碎,食落去鮮甜有豐富蛋白質香。✨水針魚辣蘿蔔蓉✨神奈川 梭
前菜
✨愛媛縣蜜柑鯛
✨北海道墨烏賊
✨北海道帆立貝
✨長崎縣間白魚
呢種魚係白身魚脂肪少肉味,面豉醬調味
✨大分縣深海池魚
✨岩手縣赤貝
新鮮赤貝,超甜!大大粒肉質厚,好食。
✨長崎太刀魚
呢種魚肉質肥美,配上芝麻令到味道更獨特
✨北海道銀鱈魚嘅柚子胡椒
原來銀鱈魚都可以做刺身,超肥美,入口油脂香充足。
✨兵庫縣甜蝦
✨水針魚
辣蘿蔔蓉
✨神奈川 梭子魚
魚肉油份唔多但魚皮油份豐富,火炙後味道香,師傅刀功好仲見到網紋。
✨長崎縣鯖魚白昆布
加左昆布有少少酸酸地嘅香味,同時有火炙香
✨海膽
佢哋盒海膽新鮮即開😍師傅疊到啲海膽勁高勁高,視覺效果一流✨多到就嚟跌晒出嚟,海膽非常之甜入口即溶
✨火炙吞拿魚
甜品
去到最後就有味噌湯,甜品係抹茶奶凍,抹茶極度香濃,底部嘅奶凍加咗椰子,所以食落去陣陣椰香。
📍 鮨燐 (上環)
上環蘇杭街126-128號地下D號舖