2024-04-25 4 瀏覽
一年一度大日子,🐻花盡心思揾一間餐廳來慶祝下,左揾揾,右揾揾,都係覺得Bacchus氣氛好,食物有水準,所以決定返來食佢。今晚揀左Bacchus Opera Tasting Menu,有七道菜同一道甜品,點好菜就坐定定等食。Parker house係餐廳homemade,上枱瀰漫著濃烈香味,感受到麵包既熱度,係一種剛出爐既味道,口感鬆軟,盛載既餐具都加熱過,相當細心。而伴麵包既Whipped brown butter都係homemade,添加左黑蒜同白醬油,黑蒜味顯得牛油有一種鮮甜既感覺,配麵包食相當一流。Kanpanchi油甘魚產自日本,切成細粒,肥美鮮甜,搭配caviar既咸香味,相當開胃。Pollard Beef Tartare with smoked pike roe 牛他他配煙薰魚子,造成一口既size,牛肉同魚子完美配合,每次咀嚼就感到一種衝擊,檸檬葉既調劑恰到好處。Ceps Mushroom soup口感細膩,牛肝菌同奶油忌廉既融和,on top加上雅枝竹炸片,添加口感之餘亦增加香味。Red Snapper煎得香脆,魚肉緊緻,蕃茄薄片同羅勒香蒜煮成既醬汁,帶出魚肉既鮮甜。

Linguine口感彈牙,醬汁加入海膽,鮮味滿滿,加左wasabi既青芒又甜又刺激,好特別,紅蝦肉質彈牙鮮甜,相當好食。

US Prime Short Rib用左蘋果木煙薰,配丄黑蒜海鮮醬配西米,牛扒口感軟糯,肉味香濃,醬汁有濃烈蒜味,少少辛辣味,好惹味。

65 Degree Iberic pork belly 外皮煎得香脆,肥瘦適中,肉質鮮嫩,紫薯既甜同落神花山渣醬既酸提升肉味,係一道出色既豬肉料理。

最後上枱既Petit Four 以四款精美既甜品作結,老婆同我都相當滿意成餐飯,待應細心有禮既招待,每道菜都會一一講解,餐廳環境寧靜開揚,係慶祝聚會既一個好地方。