2024-04-09 85 瀏覽
今次我哋嚟到上環搵嘢食🥢,我哋就揀咗一間四川菜餐廳🌶️。呢度裝修唔錯,望出去風景開陽☀️,而且裏面沿用fine dining感覺嘅設計。重點係價錢合理,大大份💰,啱晒附近返工嘅人放lunch過嚟食碗四川麵。.🧧吉祥套餐($66)呢個套餐包咗六款自選餸♨️,我哋就分別試咗唔同嘅配料。潮汕手搥牛肉丸🐮咬好彈牙,幾有口感。潮汕蒜香墨魚丸🦑調味幾香,而且同樣係口感爽口。貴州丁家脆哨💥好有特色,見舖頭poster話呢樣嘢原來係當地非物質文化遺產🧑🏻‍🍳。食落好重炭燒肉鬆嘅香味🐷,而且另上保持住口感酥脆。海帶結、鵪鶉蛋嘅鮮味😋同埋粒粒蛋香,好夾四川菜香口惹味嘅湯底。滑牛肉食落嫩口🥩,好啱配湯麵。胡椒豬肚夠口感🐖,而且配埋辣味湯底好惹味。牛黃喉🐮真心夠晒爽口!.養生白胡椒湯鮮味得嚟胡椒味好香🧂,而且唔會太辣,怕辣嘅朋友好適合試下呢款✌🏻。土豆粉嘅口感好特別,食落煙韌🥔,似係變成條狀嘅銀針粉。酸辣湯酸菜味好香,而且食到最後先有辣味滲出嚟🌶️,鍾意辣嘅朋友會覺得好過癮。配埋火鍋麵真係啱晒辣嘅湯底🍜,食落似係杯麵幼身、爽口嘅感覺。.🥔涼拌酸辣土豆絲($28)我哋幾鍾意薯仔絲嘅口感,煮到半熟♨️,腍身得嚟保留住爽口、
🧧吉祥套餐($66)
🥔涼拌酸辣土豆絲($28)
我哋幾鍾意薯仔絲嘅口感,煮到半熟♨️,腍身得嚟保留住爽口、脆身嘅感覺。配埋香口嘅辣油調味🌶️,好有花椒嘅感覺,同時間辣度適中。
🍎洛神花山楂蘋果(+$15)
飲落酸酸甜甜,洛神花同山楂🌸嘅味道好夾,開胃而且解辣。
☕️酸梅青檸烏龍茶(+$15)
酸梅清新解辣嘅味道,酸酸甜甜非常開胃💦,好啱配埋味道濃郁嘅四川麵食一齊。
🧊自家製烏梅冰粉
絕對值得試下呢度嘅冰粉❄️,係我哋食過最滑嘅一間。調味同外面相比亦都有特色,烏梅酸酸哋、開胃嘅感覺👅,都好夾冰粉滑捋捋、又軟腍腍嘅口感。
2024-04-07