2021-03-28 1367 瀏覽
今日星期日想食一個傳統中式早餐,但又唔想食茶餐廳,所以專程去新蒲崗食豆漿粢飯。豆漿大王在新蒲崗大有街工業區,左右隔離嘅食肆門口都係一樣,門口沒有大招牌,要行近見到門口Menu先至知道係豆漿大王。我哋叫咗幾款店主推介嘅食物鹹豆漿,好少飲鹹豆漿,第一啖食落去覺得怪怪地,但跟住習慣咗,覺得幾好飲,裡面有蝦米乾、油條塊、炸菜及蔥花。普通豆漿,不鹹不甜,枱上有糖,想甜要自己加糖,但沒有黃豆味。鹹粢飯,裡面有榨菜、肉鬆同油條。如果想加料可以加錢,我就全加料比多$7。個粢飯味道淡,全靠啲餡料,油條好脆,肉鬆軟綿綿,榨菜鹹鹹地幾好食。酸辣淨雲吞,酸辣湯好足料,有木耳、豆腐、蛋花、豬皮等,酸辣度適中。雲吞皮薄餡靚。肉鬆奶脆多,多士非常鬆脆,上面放滿非常鬆化嘅豬肉鬆,都幾特別,未食過可以試吓,但又唔係非食不可。雞翼炸得幾香口,炸粉唔厚,外皮有少少甜甜地,但整體覺得偏淡,如果可以加重少少調味料就會更加好食。總結:雖然係星期日早上,位置又喺工廠區,交通唔係好方便,但估唔到有好多人嚟食,門口都泊咗啲車專程嚟買外賣。放假得閒可以嚟試吓,價錢相宜,好過日日食茶餐廳。

我哋叫咗幾款店主推介嘅食物

鹹豆漿

熱豆漿

鹹粢飯,裡面有榨菜、肉鬆同油條。如果想加料
地幾好食。

鹹粢飯(加全料)

酸辣淨雲吞

肉鬆奶脆多

更加好食。

酥炸雞翼

鹹豆漿
鹹粢飯(加全料)
  • 粢飯
  • 肉鬆奶脆多