2022-01-06
聖誕節食咗好多西餐嘗試啲特別嘅味道🎄特登黎到呢間Bookmark左好耐嘅中東菜🧿 店鋪唔算大 少嘈坐得有點迫😅 但係味道嘅配搭同埋Seasoning 好有中東特色🧡 其他地方好少食到 唯一美中不足係Portion 比較小 男士未必夠飽呢💰⭐️ Eggplant Carpaccio 🍆茄子切到薄片再加上辣醬同芝麻醬🌶 味道好Exotic 好有風味但欠點辣 開心果碎嘅點綴增加了層次🥜⭐️ Cumin Roasted Chicken Skewers 🍗炭燒的雞肉很有街頭風味🔥 雖然孜然味很香但係調味很溫和 🤣 Hummus 有種獨特的口感⭐️ Honey Baked Feta 🧀全晚亮點最好食不誇張✨ 原本以為原塊Feta Cheese 會好騒好漏 😅但係奶香好濃郁🍼 加上薰衣草蜜糖💜 甜甜蜜蜜的感覺已經仲係好回味💖⭐️ Cuttlefish Mujaddara 🥘呢道比較普通🌝 墨魚鮮味比洋蔥蓋過🦑 飯粒的糊仔口感有點難消化⭐️ Baked Honey Cake 🎂果仁同蜜糖的配搭好Warm 好Earthy🍯 淋上杏仁奶係溫和的甜🍼 有點中東嬤嬤Homemade蛋糕的感覺👵🏻 但比起過分甜的中東甜品
⭐️ Eggplant Carpaccio 🍆
⭐️ Honey Baked Feta 🧀
⭐️ Cuttlefish Mujaddara 🥘
⭐️ Baked Honey Cake 🎂
果仁同蜜糖的配搭好Warm 好Earthy🍯 淋上杏仁奶係溫和的甜🍼 有點中東嬤嬤Homemade蛋糕的感覺👵🏻 但比起過分甜的中東甜品入口更好👍🏻
⭐️ Set Yoghurt 🍨
比起一般乳酪更傑身 似係奶酪既口感🍭 同樣用咗花朵嘅元素 🌼今次加上橙花 帶點Citrus清香
⭐️ Red Sea 🍷
紅酒同Scotch做基底 配搭上Rosemary🍾配合中東既一種神秘氣息