2023-10-26
車水馬龍嘅中環永遠被人一種好忙碌、擠擁嘅感覺,想慢活一下、放鬆一下的話😌最近就新開咗一間樓上cafe,店面走簡約水泥風裝修,幾有格調,仲有室外露台位置😎Lunch time有套餐,包括沙律、意粉、飲品,仲有其他自家調配嘅特色咖啡飲品☕️抹茶🍵cocktail🍸等。而家入秋仲推出咗充滿秋日特色嘅小食。呢度有少量吧檯位置有插蘇,可以慢慢坐低做下嘢。Fried soft shell crab wiht typhoon shelter style蟹。柑西式做法港式風味嘅fusion菜,包括🦀避風塘軟殼蟹、蟹黃撻以及柑味蛋黃醬。軟殼蟹酥脆,連同本地豆豉、麵包糠、炸蒜、炸乾蔥等混合而成嘅炸衣,香口但不太濃味、香脆但毫不油膩👍🏻👍🏻就咁食頗為惹味,然而沾上好香柑橘味嘅蛋黃醬,味道更上一層樓😋旁邊嘅蟹黃撻更加令人難忘😍😍超級鬆化嘅牛油撻底加上濃濃蟹黃嘅流心餡,令人滿足嘅味道,但吃罷又唔會覺得太邪惡😛Fallen leaves落葉杯邊裹上桂花花瓣🌼賣相幾靚。撥開面頭豐盈嘅泡沫,底下係順滑嘅cold brew,加上慢煮過後嘅桂花同梨🍐兩種材料都係秋天特別盛產,充滿秋日嘅味道🍂入口除咗咖啡豆嘅果酸,仲有好清甜
Fallen leaves落葉
杯邊裹上桂花花瓣🌼賣相幾靚。撥開面頭豐盈嘅泡沫,底下係順滑嘅cold brew,加上慢煮過後嘅桂花同梨🍐兩種材料都係秋天特別盛產,充滿秋日嘅味道🍂入口除咗咖啡豆嘅果酸,仲有好清甜嘅梨味,以及帶微微甘澀味嘅桂花香,仲有面頭淡淡然不會喧賓奪主嘅肉桂香,整體層次感豐富,味道令人印象深刻😙
人均消費:$180
推介指數(10分為滿分):8分