2017-07-16 173 瀏覽
中環鬧市食肆林立,要喺中環持續經營2年以上已經算係唔錯。 就好似我今日食呢間鋪為例,上一手係食蟹肉拉麵。其實噱頭已經夠,但都係做唔住,印象中都係做左1年到,令人嘆息。如今鋪頭已經轉手俾這間連所日式拉麵店,睇見其餘2間分店評價唔錯,就等我地去試下味道如何。叫左碗辛辣炙燒豚肉味玉拉麵。賣相真係唔錯,排例勻稱, 辣湯令人食慾大增。先講湯底,湯底濃得黎唔油膩,辣度小辣都偏辣左啲,但因為係辣湯既關係,試唔到佢本身應有雞湯定豬骨湯既味道。豚肉都燒得好靚,肉厚燒香,味道就普普既燒豬肉味,可能肉較厚,肉質略嫌較實,少啲牙力都咬唔到好彩我仲後生,食多兩件唔怕既。要玉子有成隻咁多,但好可惜糖心蛋唔夠糖心,有小部份係熟透左,較為失望。而碗中既筍就似回鍋肉入面既筍咁,個人覺得唔太夾。而份量黎講,女人只能話係岩岩夠,而一般男士我諗要加底先夠飽。總括黎講味道只屬一般。但係呢度我不我不讚一位女店員,佢知道我朋友叫左辣湯覺得太辣而入唔到口,就特意換左碗湯比佢,好貼心。呢度加返分比店舖喇。最後叮囑各位食lunch早啲到,如果唔係就排排排喇~~

好彩我仲後生,食多兩件唔怕既。