2023-07-23
🇺🇦入到去間餐廳好似去左東歐既感覺 由氣氛到餐廳佈置同埋音樂都超級有個種感覺!餐廳設計花了唔少心思 而且仲有好多宣傳烏克蘭文化既海報、書同埋post card👀我上網都有睇過 菜式非常正宗 但係都有花過唔少心機去挑選適合香港人口味既菜式 同埋口味應該有少少調節過!我是落去唔會好唔習慣 好易入口😍中午時段有套餐 包括湯、沙拉🥗、主食同埋飲品 大概$100-150 我覺得對於外國特色小菜來講性價比極高👍🏻😜馳名基輔炸雞扒($138)呢個係open rice最多人推薦 而且好似幾特別咁 決定試試 個雞扒係雞胸肉 但絕對唔會好鞋 雞扒裡面應該都係有牛油汁🧈 令到佢好juicy✨ 雞肉係比麵包脆包住然後再炸過 脆卜卜 而且炸粉唔會太厚 同埋好重牛油香味🤤 側邊有個蘑菇醬 超級濃郁 好似蘑菇湯個種味道同質感🍄 而且有蘑菇碎 有少少咬口!最後要將佢哋既homemade chips 超級薄 唔會太油或者太鹹 比較健康 食落去唔會好膩🌞蘋果燜鴨胸($138)呢個係跟餐點的 餐包括餐湯 有得選擇羅宋湯或者南瓜湯🎃 我哋揀左羅宋湯 蕃茄味超級濃 有少少酸酸哋但係既開胃!裡面有唔少既紅洋蔥🧅同埋dill🌿令到
馳名基輔炸雞扒($138)
蘋果燜鴨胸($138)
呢個係跟餐點的 餐包括餐湯 有得選擇羅宋湯或者南瓜湯🎃 我哋揀左羅宋湯 蕃茄味超級濃 有少少酸酸哋但係既開胃!裡面有唔少既紅洋蔥🧅同埋dill🌿令到個湯既味道更有層次~
沙拉應該係陪左少少醋 酸酸哋 椰菜切得超級幼細 我覺得不錯!真係每道菜都好花心機 做到最好🌻
重點當然係個鴨胸🦆鴨胸份量都多 有5-6舊 每舊都淡淡肉 儘管係鴨胸我都唔覺得超級鞋 當然一定無鴨脾咁嫩 但我覺得可以接受!蘋果味少少酸酸甜甜 配埋鴨原本既油香味好夾 食到底有幾舊薯仔🥔 吸嗮所有肉汁既油脂 超級香🙈
味道:🩶🩶🩶🩶🩶/5 (✨推介!)
📍 東歐餐廳 (中環)
地址:中環雲咸街63號巴力大廈1樓