2024-05-08 36 瀏覽
之前同朋友傾開,原來中環有一間西班牙餐廳叫Quiero Mas有酒吧,仲要有室外頂層,可以一邊飲嘢一邊欣賞中環景色。好彩朋友事先提醒我要訂位,今次同另一半去,一去到已經見到滿座,好彩有訂位。我見有不少人先去酒吧飲返兩杯食啲小食,之後再轉枱食飯,這樣的安排幾好,不怕要乾等。而且餐廳嘅氛圍真係好舒服,裝修風格帶啲現代感,令人感覺好放鬆。除了情侶,當日都見到很多收工的人一齊飲杯嘢聚聚。一叫完嘢食,侍應好快就送上免費的餐前小食,是一個小多士,幾開胃。Bikini toasties from Barcelona Ham & Cheese首先我地叫了tapas ,這個bikini toast係切成三角形,內裡有火腿同芝士,多士面烘得金黃色,一望就知脆。入面的芝士和火腿融為一體,一咬入口芝士會拉絲,外脆內軟,真係好喜歡這個口感!Grilled Octopus八爪魚係煎炸到有脆皮的效果,處理手法不錯,煮到剛剛好,外皮炸得香脆,內裡仲保持住嫩滑嘅口感。下面配上薯蓉,夠creamy 同滑,可以中和較濃味的八爪魚。Suckling Pig這個燒乳豬是他們的推介。乳豬的好味程度絕對會令我想起這餐廳!乳豬烤得皮
Grilled Octopus
Suckling Pig
這個燒乳豬是他們的推介。乳豬的好味程度絕對會令我想起這餐廳!乳豬烤得皮脆肉嫩,厚薄度剛剛好,每一口都帶伴隨豐富嘅肉汁,而且配上蜜糖芥末醬,食落清新不油膩。
Lobster Thermidor
這個法式焗龍蝦米多真的已經在香港餐廳很少見,今次難得見到,一定要試吓。龍蝦肉彈牙,上面充滿了濃郁的龍蝦膏、奶油、芝士和蘑菇,味道特別,而且配上兩杯濃郁的龍蝦湯。
Broccolini
食完主菜,當然唔可以錯過試佢哋嘅甜品啦!佢哋嘅Basque Cheese Cake食落口感受到芝士軟軟嫩嫩,伴來微微嘅焦香。配上
酸酸甜甜的mixed berry sorbet,即刻可以清新口腔!
最後,還品嚐咗了Gelato Pistacho,就係開心果雪糕,雪糕質地好滑順,有濃厚嘅開心果味道,完美地結束這晚餐。
本身一開始甜品打算在天台吃的,可是臨時落雨了,所以唯有下次再嘗試在天台飲酒吃甜品
另外,餐廳員工真的很熱情友善,當我在拍照的時候,他們也十分歡迎和熱情的擺pose ,十分風趣的bartender侍應
  • Suckling  Pig
  • Bikini toasties from Barcelona Ham & Cheese
  • Grilled Octopus