2023-01-10
呢間餐廳係朋友極力推薦我去,bookmark 咗好耐終於揀咗聖誕節呢個特別嘅日子去試吓!有部份item weekend嘅時候不供應,不過全晚叫過嘅嘢食都覺得冇伏😻-🎈Paella ($498)見到有唔少人都推介呢度嘅西班牙飯,材料用咗三黃雞同乾瑤柱飯🧐 店員介紹佢哋呢度嘅係海南雞style,旁邊會配一碟綠色嘅醬。雞肉皮脆肉嫩之餘,份量都好足。除咗一眼就見到嘅兩隻大雞髀之外,飯嘅表面重鋪咗青瓜同雞胸肉。平時一隻雞咁燒無可避免雞腿肉會滑啲,雞胸肉就鞋啲。但係分開住呢個做法就令到雞胸肉都一樣咁滑。幾惹味,幾特別。推薦指數: 8.2/10-🎈Flathead Lobster Kataifi ($268)見到呢個琵琶蝦推介嘅人遠比paella少,但我自己係最鍾意呢一個😻 用薯絲包住琵琶蝦肉去炸,外脆內彈牙嘅口感加上龍蝦汁非常夾。隱約會食到少少檸檬味,層次都幾豐富~ 對於鍾意食香口野嘅我,個人來講最鍾意呢一個dish🫶推薦指數: 8.5/10-🎈Wagyu Katsu Sando ($248)和牛本來就係油脂感比較重小小嘅牛肉,鋪上炸粉同烘脆嘅麵包就會變成又脆又軟嘅口感。有啲人可能會覺得唔係太夾,
🎈Paella ($498)
推薦指數: 8.2/10
見到呢個琵琶蝦推介嘅人遠比paella少,但我自己係最鍾意呢一個😻 用薯絲包住琵琶蝦肉去炸,外脆內彈牙嘅口感加上龍蝦汁非常夾。 隱約會食到少少檸檬味,層次都幾豐富~ 對於鍾意食香口野嘅我,個人來講最鍾意呢一個dish🫶
推薦指數: 8.5/10
🎈Wagyu Katsu Sando ($248)
和牛本來就係油脂感比較重小小嘅牛肉,鋪上炸粉同烘脆嘅麵包就會變成又脆又軟嘅口感。有啲人可能會覺得唔係太夾,但有啲人就會好鍾意食。呢度脆同軟都做到,算係好有誠意了😝
推薦指數: 7.3/10
🎈Oysters ($88/pc; $508/half dozen)
生蠔配搭柚子醋,酸酸地嘅口感加上清爽嘅生蠔,係唔會出錯嘅配搭。
推薦指數: 7.3/10
🎈Snapper 1.5 ($188)
想叫多一款刺身試吓又冇頭緒,店員推薦話呢一款係佢自己最愛嘅刺身。 鯛魚片薄切,配搭紫菜、薯片、三文魚子、洋蔥等配料。味道清新,層次幾豐富。
推薦指數: 7.8/10
🎈Mont Blanc Dango ($108)
糰子上大量栗子mousse加上各類crumble。老實說crumble 嘅存在感會比較低,栗子mousse係主要嘅味道。 味道都OK,但相對其他就有點普通一點🧐
推薦指數: 7/10
🎈Water ($24 p.p)
呢到不提供Tap Water的,不過水係按人頭計提供 still / sparkling。相比起$90枝水嘅fine dining餐廳唔算貴,不過我真係飲唔出要俾錢嘅水同唔使俾錢嘅水有乜分別😹
🎀總括而言🎀
👉食物:好高質會回頭😻
👉服務:feel到佢哋真係好忙,不過唔會有被怠慢嘅感覺~
👉環境:小木枱加上小小吧枱位置,唔算坐得好舒服不過都算有氣氛。
推薦指數: 8/10
🎀其他小資訊🎀