餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2020-10-08 46 瀏覽
最近食咗太多油膩嘢,想轉下口味食健康啲。聽人介紹尖沙咀有間素食好高質,即刻搵友人嚟試下。晚市套餐有兩款前菜、一個手卷、一碗餐湯、一份主食同一款甜品。左邊係泰式香茅金柚鮮果沙律,柚子肉微酸好清甜,另外仲有爽脆嘅蕃茄仔。右邊係鮮味百靈菇刺身,菇肉炆得幾入味。兩款前菜都配有沙律菜好清新。手卷我揀咗香芒牛油果苜蓿,一口咬落去“索索”聲好爽口。芒果無酸味好甜,牛油果好香滑好好食。餐湯係牛肝菌桃膠忌廉濃湯,湯煮得濃稠飲落口感好順滑。桃膠大大粒,咬落幾彈牙。主食係花菇淮山栗子炆猴頭菇煲,花菇切片炆得好腍好入味。淮山好爽脆,外層有少少潺,令口感更滑溜。栗子肉唔粉仲好甜。跟餐仲有一碗珍珠糙米飯,飯味好香。最後甜品係榛子焦糖乳酪蛋糕,蛋糕芝士味好濃,底層餅底鬆脆,味道唔錯。

晚市套餐有兩款前菜、一個手卷、一碗餐湯、一份主食同一款甜品