2022-06-11 1268 瀏覽
難得終於可以淨係一家三口食飯,梗係唔想再喺屋企煮啦,但落街食飯又有咩好食呢? 諗諗下不如食金沙角啦,已經就黎隔左4,5年冇黎食過晚飯黎得大排檔,老規矩當然係一人揀一個餸古法焗魚腸、腰果西芹雞丁、金銀蛋莧菜古法焗魚腸係即焗,上枱嘅時候係咁嘅樣,D邊位仲係冒緊泡,熱辣辣到一個點。依個餸已經冇乜地方可以食到,黎到金沙角當然要叫,而識叫嘅亦唔止我一家人,仲有勁多人叫,我地咁岩坐喺出菜廚房位,見到侍應出嘅餸應該有3份1都係焗魚腸同埋D椒鹽乜乜。至於焗魚腸有幾好食我就真係唔多識形容喇,自己黎試下就知。另外2個小菜都係我鍾意食嘅,發揮正常,好夠鑊氣,雖然油可能係多左少少,但唔係成日黎食都ok ge,最緊要係夠鑊氣,附近都冇咩地方有咁高質素嘅小菜是晚全場近乎滿座,我仲見到附近有枱老人家比較多嘅,叫左2,3碟煎炸野,心諗,老人家唔係通常少食熱氣野嫁咩......果然係老當益壯,我怕肥怕熱氣都係少食為妙,都係下次黎先叫啦雖然比起幾年前黎食好似加晒價,不過份量都好似又大份左,定係我細食左呢? 最後3個人叫3個小菜同2個白飯,都食唔晒,打包埋當第日返工lunch,都叫慳返餐,正。
黎得大排檔,老規矩當然係一人揀一個餸
古法焗魚腸、腰果西芹雞丁、金銀蛋莧菜

2022-05-29