2023-10-02 43 瀏覽
又一個送物資返將軍澳的晚上,今次去左調景嶺打邊爐。由於湯底選擇上佢有港式同日式選擇,定位佢做大眾邊爐啦。餐廳應該新開,自助區啲野係好新淨同企理。醬料選擇好多,除左一般蒜頭辣椒,都有麻醬/柚子醋。成個自助區最令我surprise嘅係竟然有壽司,味道都正常。唔知大家有無留意到唔少任食火鍋都係每台只提供一個碟畀客人出去拎配料同菜。個人唔鐘意呢個安排,畢竟啲菜體積大,一個碟仔裝完返去一煮得幾啖,跟住又要行一轉。好欣賞呢到無配給碟,可以實現到生菜自由!湯底方面,因為一人一鍋,可以將肉放曬落另一半個蕃茄鍋到煮,我就用清嘅鏗魚清湯煮菜,避免啲菜吸曬肉嘅油。我揀左牛小排個餐,除左肉,仲包左啲海鮮,可以用QR CODE落單。試左幾款牛肉,整體每樣都唔錯,特別出色係牛小排。但唯一建議可以切厚少少,薄切的話牛肉口感唔夠突出,有啲浪費左本身唔錯嘅牛肉。海鮮方面都幾好食,特別係廣島蠔,encore左幾次。而海蝦都係彈牙新鮮。另一個出色位係啲丸!平時好少食丸類,但見佢有好多款特別丸,例如麻辣沙包、皮蛋紅薑貢丸等等,所以都有試。口味上係有驚喜,口感都唔係cheap cheap成口粉嘅丸。由於當日係台灣主題,QR C

由於當日係台灣主題,QR CODE落單時仲有珍奶、鹽酥雞呢類小食。珍奶幾好飲,只係珍珠比較軟。出去拎埋杯乳酪雪糕就夠曬滿足。