2023-05-18 85 瀏覽
✨最近留意到附近有「喜記辣蟹」,主要係有粵菜同中菜😋前幾日一早約好幾個老友一齊黎,入面環境上既裝修都好新淨,坐既位置都好舒服,位置比較多😋另外舖面姐姐落單好快手😻😻☀️招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹)☀️👄我地共六人叫了好多菜式,首選係呢個招牌菜,第一眼睇真係好興奮,勁大隻蟹原隻咁放落去炒出黎,份量真係好滿意,賣相都非常OK,廚房炒得好好勁,蒲滿晒避風塘,蟹肉味好濃,仲食到好多蟹肉~☀️辣酒煮花螺 ☀️👄呢個餐好豐富,主要都係海鮮,呢個辣味同酒味濃郁,肥美肉厚~☀️果皮蒸泥鯭☀️👄呢個係廣東菜特色之一,清清淡淡既口味,令人感覺舒適~☀️沙薑鷄腳☀️👄呢個家常菜簡單又好食,完全感受到家的感覺~☀️肉鬆茄子煲☀️👄好大煲,上到枱仲係好熱,好有茄子香,配上肉鬆有獨特既口感~☀️椒鹽大瀨尿蝦 ☀️👄啲蝦好有鮮味,椒鹽配搭好配,混合埋醇厚既香料真無得彈~☀️蒜蓉粉絲蒸聖子皇 ☀️👄聖子肉質鮮嫩,加上蒜蓉粉絲好地道~☀️椒鹽焗魷魚☀️👄呢個口感煙煙韌韌,好有口感又彈牙,都好夠鮮味~☀️西蘭花蝦球☀️👄食咗咁多海鮮都要食吓西蘭花,同酒樓一樣既五星質素,好食到飛起~☀️楊州炒飯☀️👄炒飯炒得好香,粒粒分明帶金黃色飯,香氣十足~

☀️招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹)☀️

☀️辣酒煮花螺 ☀️

☀️果皮蒸泥鯭☀️

👄呢個係廣東菜特色之一,清清淡淡既口味,令人感覺舒適~

☀️沙薑鷄腳☀️

👄呢個家常菜簡單又好食,完全感受到家的感覺~

☀️肉鬆茄子煲☀️

☀️椒鹽大瀨尿蝦 ☀️

👄啲蝦好有鮮味,椒鹽配搭好配,混合埋醇厚既香料真無得彈~

☀️蒜蓉粉絲蒸聖子皇 ☀️

👄聖子肉質鮮嫩,加上蒜蓉粉絲好地道~

☀️椒鹽焗魷魚☀️

👄呢個口感煙煙韌韌,好有口感又彈牙,都好夠鮮味~

☀️西蘭花蝦球☀️

☀️楊州炒飯☀️
👄炒飯炒得好香,粒粒分明帶金黃色飯,香氣十足~