餐廳: Cuisine Culture
資訊:

放假最鐘意就係周圍搵好嘢食!今日係中環行完Gallery已經差不多到Dinner時間🍽上網諗住搵吓附近有咩好嘢食之際,無意中發現到原來中環竟然有間樓上店、價錢大眾化嘅法式餐廳😍今日星期六,上到嚟餐廳見到都幾滿座喎👍🏻證明咗應該都有返咁上吓水準先吸引到咁多人專登上樓嚟食架嘛~環境唔錯,雖然樓上店唔算話好大間,不過有唔少別緻嘅裝飾再加上店內播住充滿情調嘅外語歌,感覺相當寫意~Menu清晰簡單,頭盤、湯品、沙律🥗、主菜、飲品、甜品🍮都有好多選擇!👍🏻先嚟飲咗個湯先!🍲焗古也芝士洋蔥湯🍲我知道焗洋葱湯其實都係法國經典嘅湯品之一,既然仲未儲到大假去法國旅行,咁都點返款特別啲出邊少有嘅法式湯品飲吓先啦😂洋蔥味道超級香濃,但入口又唔會話好鹹,真材實料! 湯入面仲佈滿咗半溶嘅芝士,佐以吸收哂湯汁精華嘅法包多士,味道真係超特別👍🏻之後就到個開胃前菜小吃!🥖牛肝菌蒜蓉包🥖啱啱新鮮整好,拎上手都仲熱辣辣‼️細細件啱啱好☺️咬落個皮非常鬆脆,而內裡嘅包就好軟熟!蒜蓉香氣超級正🤤第一款主菜!🥘鴨腿、辣肉腸、巴馬火腿煲仔飯🥘港式煲仔飯就食得多,但法式嘅煲仔飯就真係第一次試😂一上菜果陣就已經幫我哋mix好👍🏻味道偏濃!

先嚟飲咗個湯先!
🍲焗古也芝士洋蔥湯🍲
焗古也芝士洋蔥湯

之後就到個開胃前菜小吃!
🥖牛肝菌蒜蓉包🥖
牛肝菌蒜蓉包

第一款主菜!
🥘鴨腿、辣肉腸、巴馬火腿煲仔飯🥘
港式煲仔飯就食得多,但法式嘅煲仔飯就真係第一次試😂一上菜果陣就已經幫我哋mix好👍🏻味道偏濃!滿滿黑椒香氣,配料超足料!基本上每啖都食到鴨腿肉🥰而且份量都幾多下喎!呢個飯真心超好食💕
鴨腿、辣肉腸、巴馬火腿煲仔飯

之後到另一款主菜!
🍯燒蜜糖檸檬芥茶籽黑毛豬排骨配香蒜薯仔🐷
味道非常好!燒製嘅烹調方法更加可以鎖住黑毛豬排骨嘅肉汁💦所以食落肉質都勁幼嫩惹味👍🏻唯獨就係始終因為係排骨,切又難切、就咁叉住嚟咬個食相又唔好睇😂食果陣有少少麻煩😝!
燒蜜糖檸檬芥茶籽黑毛豬排骨配香蒜薯仔

最後係甜品!今次懶得諗🤣叫咗款是日甜品‼️
1 set有3款,分別係檸檬味蛋糕仔、雪糕仲有粒馬卡龍🍨
蛋糕同雪糕都好正!但可能個人唔太喜歡過份甜味嘅食物,總覺得馬卡龍都係有少少太甜😖不過整體上都好ok!
是日甜品

非常推薦想試法國菜但又唔想洗太多錢嘅朋友☺️因為呢度啲食物性價比真係好高,亦都唔貴!