2024-07-23 1441 瀏覽
今日喺太子呢邊上完堂,約朋友喺附近呢間比較多人排隊嘅馬來西亞餐廳試試,心心念念咗好耐嘅肉骨茶終於有得飲下啦!肉骨茶呢度嘅肉骨茶係傳統嘅胡椒風味,亦都係我個人偏鍾意嘅style,大量嘅原粒白胡椒同排骨去熬煮湯底,白胡椒嘅清香充滿住整個湯,但飲落並唔會太辣,啱曬啲鍾意聞落香而唔係太食得辣嘅朋友。黑白雞飯(海南雞+醬油雞)呢度嘅黑白雞飯即係海南雞同醬油雞兩種,雞件比較肥美,個人比較鍾意海南雞,點上特調醬汁食真係幾惹味,醬油雞都唔錯,皮滑肉嫩。娘惹咖哩牛筋腩干撈老鼠粉娘惹咖哩夠曬地道,出面比較少有乾撈老鼠粉,今次我專登點嚟試一試,老鼠粉即係市面上嘅銀針粉,咖哩調味恰到好處,濃香而唔辣,牛筋腩炆得好淋,配上呢種咁香濃嘅咖哩夠曬入味,令本身唔鍾意食太多澱粉質嘅我都一啖接一啖停唔到口呀!參巴辣蝦醬通菜濃郁嘅參巴醬同通菜一齊炒簡直天衣都無縫,通菜夠曬入味,帶微辣香氣,而且份量都唔少,兩個人share啱啱好。特色小食拼盤包括有雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串。個人覺得最特別嘅係脆炸鳳尾蝦春卷,外皮係網狀脆紙卷成,入面係彈牙嘅蝦肉混和豬肉等食材製成,食落非常之香脆,而且市面較少食到。另一個係豬肉串,

肉骨茶

黑白雞飯(海南雞+醬油雞)

娘惹咖哩牛筋腩干撈老鼠粉

參巴辣蝦醬通菜

特色小食拼盤
包括有雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串。
個人覺得最特別嘅係脆炸鳳尾蝦春卷,外皮係網狀脆紙卷成,入面係彈牙嘅蝦肉混和豬肉等食材製成,食落非常之香脆,而且市面較少食到。另一個係豬肉串,其實佢類似豬肉卷嘅感覺,用咗唔同嘅香料配搭豬肉混合製成,食落充滿東亞風味。

夜市沙嗲串燒
串燒拼盤共6串,包括有雞肉、牛肉各3串,每串都充滿住香茅同其他香料味,再配上特製沙爹醬,層次非常多,十分推薦俾鍾意濃味小食嘅朋友。

開心果椰子奶昔
呢個奶昔夠真材實料,開心果果仁嘅味道突出,估唔到椰奶嘅味道非常之match到開心果嘅味,飲落比較surprise可以做到咁濃香。

菠蘿冰
原個菠蘿打成嘅冰,完全飲得出冇加額外嘅調味,例如糖水或奶,100%整個菠蘿攪拌而成,原汁原味,而且份量十分多,用原隻菠蘿裝住全部菠蘿冰,個人覺得性價比非常之高,會嚟再飲呢個特飲。
2024-07-15
  • 開心果椰子奶昔