2025-01-05 237 瀏覽
多謝朋友請嘅生日飯。今次係第二次試ALCHEMY,之前試過鰂魚涌分店,今次試尖沙咀店。裝潢有風格,開放式設計夠開揚。忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯一上枱,已經聞到好香濃嘅黑松露味。一啖落口,忌廉黑松露味好突出,雜菌亦都好有咬口。而飯嘅質地方面,佢係比較煙韌嘅,唔似平時食開中間可能有少少硬嘅,反而我幾鍾意呢款煙韌嘅口感。Alchemy 全日早餐鍾意食All Day Breakfast嘅原因,當然係因為可以一次過試唔同嘅食材。炒蛋真係冇得輸,蛋味及奶味濃。另外,煙肉煎得焦脆,薯角係帶點辛辣。藍莓合桃蛋糕用上新鮮嘅珍寶藍莓,仲有粒粒合桃,味道唔會太甜。Iced mint chocolate 底層嘅一半係薄荷朱古力,上層一半係豐綿嘅奶泡。薄荷同朱古力嘅味道平衡得幾好,唔會搶晒對方嘅味道,值得一試。

忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯

Alchemy 全日早餐

藍莓合桃蛋糕
用上新鮮嘅珍寶藍莓,仲有粒粒合桃,味道唔會太甜。

Iced mint chocolate