2024-01-31
呢一日同朋友一齊食下午茶,我叫咗乾炒牛河配熱檸檬茶,朋友叫咗咖喱牛腩飯配熱杏仁霜,每份都係$44。乾炒牛河,賣相唔錯,夠香夠鑊氣,可惜太鹹,生抽應該放得太多。個人認為乾炒牛河最佳配搭一定係豆板醬,可惜呢間茶記無,只能退而求其次用辣椒醬,而事實上絕大多數茶記都只提供辣椒醬而無豆板醬,辣椒醬始終差啲啲,但差咗啲乜,我又講唔出,總之係差咁啲味。檸檬茶有酸味,而且唔似得越做越差嘅兩大一美連鎖快餐店咁,啲檸檬帶有苦味,佢呢間無。試咗朋友少少嘅咖喱牛腩,味道幾香,可惜無牛筋,亦唔見有洋蔥,就連薯仔都只係薯仔碎。杏仁霜,我朋友話好一般,無乜味。呢個下午茶餐,同上次我食,甚或我介紹另外兩位朋友去食嘅水準相差好遠,當然,唔同食物難以作直接比較,某程度亦略欠公道,但若果眾多菜式中只有個別一兩個出色的話,難免會令人失望,又或者係上次印象較好,今次有所期望吧。
杏仁霜,我朋友話好一般,無乜味。