午後來到佐敦,朋友話想食拉麵,記得街角附近有一間拉麵店。過了午市時段,餐廳裡面,依然坐滿食客。 坐了近Bar枱, 可以直望堵師傅下廚。我地好快揀定心水,揀了雞白湯拉麵和活鰻蒲燒飯。看著師傅認真準備食材,下單後將已準備好的鰻魚放上烤爐,將外皮烤得金黃香脆,絕對係少見的嚴謹製作!不經不覺,雞白湯拉麵送到,面上那個面細意的放著炸牛蒡,慢煮雞肉,叉燒,熱辣辣的雞白湯散發香濃的鮮香味!先食炸得香脆的牛蒡絲, 再試湯底和麵,再吃嚐一口雞肉,和叉燒;雞湯味香濃配上麵條,口感豐富,不同口感的配料,令整碗麵變得多姿多彩!接住落來係活鰻蒲燒飯,經過現烤的鰻魚鋪滿飯面,配魚肝魚骨湯,清澈鮮甜! 鰻魚肥美,肉質細滑, 醬汁亦和外面的不同, 淡淡醬香, 卻不會過咸, 也不會蓋過鰻魚和飯味。整體食物水準極高, 配上高雅的裝修佈置, 和有禮的店員,想食高質素拉麵和鰻魚飯,金鶴拉麵絕對會令你滿意!

雞白湯拉麵
2019-01-14