2023-09-06
位於跑馬地高級日本壽司,環境非常舒適,餐廳由有28年經驗之師傅主理提供高質omakasae.我同友人今晚就嚟到壽々乃享用我哋嘅晚餐。晚餐提供omakasae一個Menu $1880,包含前菜,刺身,季節料理,壽司,手卷及甜品,餐廳選用高質日本食材,為食客提供置身於日本嘅體驗。前菜:鱧魚順菜清湯配以梅醬 (鱧魚10分新鮮,由於禮魚本身多碎骨,師傅就用佢嘅刀工將佢切斷識落口唔會有魚骨嘅感覺)平目魚薄切 配柚子酸汁(白身魚本身味道比較清淡,師傅用上柚子選擇提升魚嘅鮮味)刺身:熱海金目鯛富山灣白蝦白蝦素揚(酥炸連殼白蝦,比起刺身蝦味更加濃郁)粒貝拼岩手石垣貝(師傅輕輕拍打一下,令貝類更加爽口彈牙)北海道八爪魚(1.5米長的八爪魚腳分成吸管吸足身,吸管非常爽口足身軟滑)三文魚子蘿蔔蓉(三文魚子非常爽脆用新鮮筋子逐粒拆開)季節料理:靜岡白燒鰻魚 (鰻魚用白燒方式外皮香脆入面軟滑係我第一次喺香港食到咁高質嘅鰻魚)新鮮白蝦炸蝦球(俾去中式方式用海蝦炸蝦球,用上日本白蝦蝦味更加濃郁)壽司:石鯛秋刀魚(時令秋刀魚魚味爆發在口腔)關鯖墨魚bb (一年只有一個月可以試到,完全唔可以雪藏比較)呑拿魚鰭下蛇腹大t
前菜:
鱧魚順菜清湯配以梅醬
平目魚薄切 配柚子酸汁
(白身魚本身味道比較清淡,師傅用上柚子選擇提升魚嘅鮮味)
刺身:
熱海金目鯛
富山灣白蝦
白蝦素揚(酥炸連殼白蝦,比起刺身蝦味更加濃郁)
粒貝拼岩手石垣貝(師傅輕輕拍打一下,令貝類更加爽口彈牙)
三文魚子蘿蔔蓉(三文魚子非常爽脆用新鮮筋子逐粒拆開)
季節料理:
壽司:
石鯛
秋刀魚(時令秋刀魚魚味爆發在口腔)
關鯖
墨魚bb (一年只有一個月可以試到,完全唔可以雪藏比較)
呑拿魚鰭下
蛇腹大toro
霜降大toro
醬油漬吞拿魚(即席醬油漬,令魚身更加滑用筷子都夾唔起,最後要出動到手拎起)
海膽手卷 (北海道海膽更顯鮮甜)
toro 蓉手卷(手切Toro蓉,油脂香氣滿佈口腔)
甜品:
北海道夕張蜜瓜拼十勝紅豆凍