2021-10-14 169 瀏覽
之前睇中咗耀華街幾間餐廳都想逐一試試,其中有一間叫做「九鬼居酒屋」。基本上經過門外都會被佢嘅霓虹燈所吸引👺🚦。餐廳面積唔大,但環境都算幾四正,而且日本風牆畫亦係一大賣點,佢絕對係一間型格居酒屋🏮。店員們幾好禮貌,熱情招呼,如果嗌酒,佢更加會詳作介紹。呢度以輕食作為主打,例如各式小食以及串燒等。大部份食物(刺身除外)定價都唔過$100,算幾抵食👍。不過留意返,佢哋主要作佐酒用途,所以份量偏少。炸白蝦仔($78),佢係精選菜式,不設於常規餐牌上。🦐炸白蝦仔份量激多,雖然個碟唔大,但我諗入面有超過100隻‼️。蝦身呈白色,連殼原隻炸酥脆無比,簡單用鹽同檸檬汁調味已經好正。即使蝦仔細細,但都好重蝦香。味噌燒羊架($168),燒羊架已經算係餐牌中比較貴嘅菜式,一客有兩件。🐐羊架味道幾獨特,一般羊架都會用香草調味,但佢以味噌取替,所以散發出另一種鹹香,同時並能蓋過咗羊嘅羶味。另外,羊肉肉質唔韌,整體值得一試。九鬼關東煮一人前($88),湯底有兩款選擇,分別係鰹魚湯同鯛魚湯(+$10),我哋要咗前者,湯頭幾清甜,又夠熱。🍢關東煮一人前即係雜綿,每款食材各一件,包括竹輪、大根、墨魚卷、厚揚豆腐、福袋年糕
炸白蝦仔
味噌燒羊架
九鬼關東煮一人前
九鬼關東煮一人前($88),湯底有兩款選擇,分別係鰹魚湯同鯛魚湯(+$10),我哋要咗前者,湯頭幾清甜,又夠熱。🍢關東煮一人前即係雜綿,每款食材各一件,包括竹輪大根墨魚卷厚揚豆腐福袋年糕同埋白魚板。雖然唔少款式都係魚蛋類別,口感彈牙,不過味道上都有分別。個人鍾意白魚板同蘿蔔,皆因兩者比較索汁。
蟹肉蟹味噌丼
蟹肉蟹味噌丼($78),🍚飯比較細碗,亦係最普通嘅白飯,並非壽司飯。佢睇落無乜餸,平平無奇,不過中間嘅蟹肉味噌醬足以撈匀成碗飯,令到每啖食落都好夠味,仲輕輕食得出蟹肉味🦀。
串揚
串揚
最後,我哋仲嗌咗「串揚」,款式有慢煮五花肉($48)、牛舌心($48)同埋安格斯牛肩肉($68)。我其實係第一次食,見到實物先知佢唔完全等如一般食開嘅串燒。佢係經蘸上粉漿後,再拎去油炸嘅串燒,對我來講係幾新穎嘅食物😜。串揚會配上他他酸辣醬同醬油,始終炸物沾醬食會無咁乾。另外,餐廳更附上一碗仔麻醬椰菜沙律,原來有呢個食法。
總括嚟講,九鬼居酒屋嘅出品幾有水準,而且最難得嘅係佢富有自家特色,令人留下深刻印象🌟。雖然我哋無飲酒,但都覺得全部食物真係好啱佐酒。如果想拜訪居酒屋,不妨考慮呢度!
2021-09-19
炸白蝦仔