2018-08-28
話說因爲工作緣故,好少同母親出將軍澳食野。今日我地都放假,作為孝順女當然要帶佢食好野。位於天后站既頭啖湯遠係遠左d,但係真係好值得去,野食好平好靚。 侍應講話,其實可以係堅尼地城直接搭巴士5X過去,一落站就到。******主打既雞煲有幾款,有麻辣雞煲,椰子雞煲 藥膳煲同雜菌煲。價錢比平時食既雞煲要平,果日叫既椰子雞煲都係128 蚊半隻雞,夠哂我同媽咪食。 *****椰子雞煲最抵既係,呢到用既材料好靚好新鮮,當侍應端上雞煲時,陣陣既椰子湯香味就湧入鼻哥窿。煲裡不但有新鮮既生雞,雜菌,海底椰,紅棗同冬蟲夏草!咁多料,128 蚊係香港邊到搵到!侍應仲比左個碗我地隔走雞油,十分細心。******係叫其他火鍋料前, 我地先細嚐新鮮既椰子雞湯,唔係講笑,第一次覺得火鍋湯咁好飲,一啖湯,一啖嫩嫩既雞肉,食得出所有食材都好新鮮好靚。食食下,成個煲差點疑我地食哂,本身諗住叫侍應幫我地加水,等之後食其他火鍋料,點知,佢話可以幫等地加番椰子湯底咁足料,仲要唔係味精湯底比你任加,抵到喊*****咁火鍋例牌有調味醬可以點,有新鮮蒜頭,炸蒜,莞茜,蔥花,辣椒粒,麻油可選,但係最後我地成碟都冇咩點過,因為本身個湯底
******
主打既雞煲有幾款,有麻辣雞煲,椰子雞煲 藥膳煲同雜菌煲。
椰子雞煲
******
*****
咁 火鍋例牌有調味醬可以點,有新鮮蒜頭,炸蒜,莞茜,蔥花,辣椒粒,麻油可選,但係最後我地成碟都冇咩點過,因為本身個湯底陣味已經夠哂
*********
火鍋料-墨魚滑
造型非常得意,有兩支竹筒,可以續啲咁放。味道好香,口感好爽滑,好好味
珊瑚蚌+桂花蚌
個人覺得呢個冇咁抵食,雖然呢個價錢既份量都算多,但係好散,所以放左落鍋好快就沉哂底。除左呢樣,都幾好味既
竹笙/金菇
另一推介,廣島蠔
話說本身想叫美國筒蠔,但果日冇,於是叫左廣島蠔,$35/2 好新鮮,蠔既鮮味好出,鮮甜,又嫩。浸幾下就可以拎上尼食,半熟先食到果陣鮮甜味
特飲推介-綜合水果茶
火鍋店都有特飲,好抵飲,同飲品既有得揮
33 蚊大大杯既水果茶,新鮮,解膩解渴,裡面有足料既水果,有西柚,蘋果,檸檬,士多啤梨,酸酸甜甜,好正
呢間係好食好抵既火鍋店,老細都話成日會好full,最好預訂過尼食