2023-12-08
平時同frd去嘆omakase 都鍾意周圍食 周圍試,但係呢間係我食過幾間omakase之後,令我覺得可以一再拜訪嘅. 講omakase有幾好味有幾精緻,大家都可能覺得係廢話,但係呢間omakase除左係食味道食present之外,師傅仲多左一份知識,其他地方嘅師傅未必係唔識,但係未必識同客人分享,師傅連一塊非食用純伴碟嘅楓葉,都有背景故事帶到俾我地,莫講話真正放入口嘅食材或菜式. 如果準備去食omakase嘅人,我本人十分推薦,所有食材都非常新鮮鮮甜,而每一道熟食亦都非常特別!前菜及甜品- 鰈魚昆布漬,岩手芝海老配上銀杏甘露栗子- 和歌山富有柿配南瓜蒸布甸兩道充滿秋天氣息嘅菜式,首尾呼應.刺身類 (上至下)- 青森平目魚刺身配酸汁,有兩個不同部位,估唔到質感係可以有咁大分別.- 水八爪魚吸盤,八爪魚腳,特別介紹山葵漬,口感爽脆,香而不辣,可以放入八爪魚吸盤一齊食.- 天島名物 縞鰺魚 油份豐富 超肥美🤤熟食類(左至右)- 富山白蝦素揚,有啲似炸白飯魚,不過多左一份酥脆,鮮味比白飯魚更濃郁,送酒一流!- 海老真丈配日本青椒,師傅話即係炸蝦丸,食落嘅感覺佢似分子料理,呢種食感非常新穎,係
前菜及甜品
- 鰈魚昆布漬,岩手芝海老配上銀杏甘露栗子
- 和歌山富有柿配南瓜蒸布甸
兩道充滿秋天氣息嘅菜式,首尾呼應.
刺身類 (上至下)
- 天島名物 縞鰺魚 油份豐富 超肥美🤤
熟食類(左至右)
- 海老真丈配日本青椒,師傅話即係炸蝦丸,食落嘅感覺佢似分子料理,呢種食感非常新穎,係我食過最特別最好味嘅蝦丸😋
- 白子昆布醬油燒,又係一款好特別,從來未食過嘅菜式,白子燒到非常香口,同昆布醬油混合,鮮味及醬油香完美配搭.
- 季節限定香箱蟹,無論蟹膏定蟹肉都好鮮甜,而蟹籽本身係冇乜味嘅,所以師傅教需要撈埋啲蟹膏一齊食.
- 筋子蘿蔔溶,係由師傅自己醃漬自己逐粒拆,所以味道唔似一般嘅三文魚子,得個咸字😋
壽司類
所有壽司,師傅都用佢嘅經驗,加左不同嘅配搭,不同嘅刀法,即使係wasabi,不同嘅魚都用左不同嘅份量,有啲就配紫蘇,有啲就配海鹽,有一款魚,甚至乎係輕輕灼過,為免劇透,我就唔逐一講啦,自己去試下啦🤭
所有食材師傅都會詳細介紹