2024-01-03
經朋友介紹去過幾次舊舖,今次第一次去銅鑼灣新店。最欣賞環境好靚而且地方舒適,2-30人既聚餐都無問題。前菜:水雲草,草麵豉蜆肉- 第一次試水雲草感覺好清新,蜆肉大大粒好新鮮。白子- 一向喜歡食白子,最緊要係唔腥!深海池魚- 池魚輕輕網燒過入口即融,配上洋蔥同木魚碎,可以話係前段最有驚喜!沙甸魚同秋刀魚- 沙甸魚輕輕煙燻過,而秋刀魚就配上雜沙律菜,有菊花、西蘭花苗、薑花等等,一啲都唔腥,好食!岩手縣大船渡生蠔- 生蠔好肥美,係比較甜既品種。上面有少少酸汁啫喱同金箔,味道層次感好鮮明。磯煮鮑魚配肝醬- 特製肝醬搭配鮑魚係第一道令我唔捨得食完既菜色,鮑魚彈身份量唔小,我覺得係重點菜色之一!慢煮鮟鱇魚肝- 用牛奶浸出黎,面頭再灑上七味粉拖羅生死戀- 新鮮炸既紫菜天婦羅夾住中拖同大拖,外脆內軟,油脂感滿滿。相比起就咁食肥美既吞拿魚,呢款既層次感更加出色,食到入口既罪惡感!燒吞拿魚鮫- 問師傅先知道原來就係燒呑拿魚下爬,第一次食係香脆可口,同燒三文魚係兩種唔同既味道。可以話係呢到比較特別既菜色。壽司有鰤魚壽司、赤貝壽司、醋鯖魚壽司、海膽杯、甜蝦杯配龍蝦膏雪糕。食完壽司之後就係最後一道,可以選擇烏冬
前菜:水雲草,草麵豉蜆肉
- 第一次試水雲草感覺好清新,蜆肉大大粒好新鮮。
白子
- 一向喜歡食白子,最緊要係唔腥!
深海池魚
沙甸魚同秋刀魚
岩手縣大船渡生蠔
磯煮鮑魚配肝醬
慢煮鮟鱇魚肝
- 用牛奶浸出黎,面頭再灑上七味粉
拖羅生死戀
燒吞拿魚鮫
食完壽司之後就係最後一道,可以選擇烏冬同湯,我揀左烏冬,份量岩岩好,男人食晒成個set都會夠飽。