2022-05-26 1771 瀏覽
本身book咗商場附近嘅台灣火鍋,但望一望食評好似負評有啲多,於是臨時轉軚,望到呢間牛氣日本火煱。上嚟望一望見到唔係太多人評論呢間,但係餐牌上啲牛肉望落幾新鮮,而且價錢唔算好貴,又可以任食1小時30分鐘,咁就一於去試吓啦。好彩咁啱選擇,啲牛確實同餐牌一樣咁新鮮,食落嘅質感好嫩滑,好爽口,真喺有牛味。入嚟之前會先喺前門選擇餐牌,而我哋就嗌左牛小排海鮮放題,(晚市$318成人一位,小朋友同埋長者就258一位)叫咗鴛鴦鍋嘅蕃茄濃湯同埋麻辣湯。啲麻辣湯夠濃,蕃茄湯就一開始冇咁濃,但因為個餐廳出邊可以俾你夾餸,而去咁啱就有蕃茄,所以就夾咗幾舊擺落去煲,之後可能因為又有唔同餸擺入去所以最後個湯變得濃郁咗。啲海鮮都幾新鮮,食嗰幾隻蝦都好大隻而且個蝦頭冇黑色,幾唔錯,但係啲帶子就麻麻哋啦。總體嚟講都幾好。出面有得夾娃娃菜,生菜,餃子,芝麻丸,花生丸,有日本直送嘅手打烏冬同埋拉麵,滑豆腐,白蘿蔔,芽菜,菇,芝士腸,貢丸等等。而且都有熟食,有咖喱魚蛋,蒸燒賣,炭色流沙包,碗仔翅。另外可以叫職員攞幾款壽司,有蟹柳,玉子,熟蝦,鮑片,鰻魚,八爪魚同加州卷。甜品方面有芝麻同埋花生糯米糍,水晶紅豆餡,泡芙,豆腐花

出面有得夾娃娃菜,生菜,餃子,芝麻丸,花生丸,有日本直送嘅手打烏冬同埋拉麵,滑豆腐,白蘿蔔,芽菜,菇,芝士腸,貢丸等等。而且都有熟食,有咖喱魚蛋,蒸燒賣,炭色流沙包,碗仔翅。另外可以叫職員攞幾款壽司,有蟹柳,玉子,熟蝦,鮑片,鰻魚,八爪魚同加州卷。甜品方面有芝麻同埋花生糯米糍,水晶紅豆餡,泡芙,豆腐花。
特別稱讚佢哋嘅手打烏冬,佢哋真係用麵粉嚟整,而且口感煙靭,所以最好最後先食,因為個湯會變得好渴撻撻。豆腐花都好好食,豆味濃郁,比得上專賣豆腐花嘅甜品店。但係其他甜品就一般,咖喱魚蛋就麻麻哋,但係個流沙包都幾好食,壽司淨係嗌咗一件玉子,個蛋都甜嘅,都唔錯。

餐廳環境方面,內部光猛,冇昏暗暗嘅感覺,而且好闊落,空氣都好流通,冇令人覺得唔舒服。

服務員態度良好,友善。帶我哋入嚟嘅女職員笑容滿面,當我哋同職員講要加料,佢哋都好快手過嚟回應我哋同埋好快手攞過嚟。有時佢哋會自己過嚟問我哋有冇咩需要,同埋收取我哋唔要嘅碟,最後買單嘅時候個男職員同我哋傾吓計,所以我哋食呢一餐都食得幾開心👍🏻

因為本身自己都係鍾意食啲好嘢,對食物嘅品質有高要求,所以呢間真喺唔錯,值得大家去試一試。本來都見到冇乜人對呢間火鍋作出食評,以為應該麻麻哋,但係佢超乎我想像,D嘢真係幾正,所以特登寫呢個食評話俾大家聽其實呢間火鍋店雖然冇乜人寫食評,但真係唔係想像中咁差,反而係幾好。下次我哋會再去幫襯!
2022-05-25
  • 手打烏冬