2024-09-27
印象中好似第3次encore重房啦🤣 🤣 🤣,每次過來我都覺得係物超所值咖!!廚師嘅用心製作,每道菜都有佢嘅故事同特色,呢個係我鍾意食omakase嘅原因🥰 🥰 而且重房嘅menu會定期更換,所以每次過來我都好有新鮮感~~深海秋刀魚新鮮嘅秋刀魚真係好好味,秋刀係魚味比較重嘅魚,加入酸汁可以中和返個感覺煙薰北寄貝輕輕一燒有煙薰味,加上自家製醋啫喱同紫蘇花,酸酸地好開胃,仲有花香好清新赤身卷入面有黃蘿蔔、日本牙蔥、芝麻~ 蘿蔔用少少鹽輕輕醃過再出水,做到好脆身嘅口感嘰煮鮑魚用味醂、昆布醃咗2日再煮,就咁食都好香口入味鹽燒馬友魚本身已經有少許咸香味,就咁食已經好夠味,加少少酸汁可以令魚嘅味道更突出蘇長蝦用昆布醃咗一晚,吸走蝦身多餘水份,令到蝦肉彈牙啲平政魚當季盛產魚類,只需簡單調味再加少許薑蓉就非常鮮味~師傅話佢同油甘魚好似樣~~雪花拖羅位於中吞腩同大吞腩中間嘅部位,油份剛好,魚味又重棱子魚皮下油份較重,用火槍燒過層皮,逼出油脂,令魚味更香,外脆內軟,中間加咗柚子胡椒,多咗一份清香吞拿魚蓉加咗白蔥同蘿蔔碎,入口有種好fresh嘅感覺 北海膽白海膽比馬冀海膽更鮮甜,加咗淡雪鹽,好有視覺效果,少
深海秋刀魚
煙薰北寄貝
赤身卷
嘰煮鮑魚
用味醂、昆布醃咗2日再煮,就咁食都好香口入味
鹽燒馬友
蘇長蝦
用昆布醃咗一晚,吸走蝦身多餘水份,令到蝦肉彈牙啲
平政魚
雪花拖羅
位於中吞腩同大吞腩中間嘅部位,油份剛好,魚味又重
棱子魚
吞拿魚蓉
加咗白蔥同蘿蔔碎,入口有種好fresh嘅感覺
北海膽白海膽
比馬冀海膽更鮮甜,加咗淡雪鹽,好有視覺效果,少少鹽味,唔會搶咗海膽鮮甜