2022-03-28 1574 瀏覽
最近返工辛苦,放工要對自己好啲先🉐️💪🏼💪🏼✨✨之前試過《寿し雲隱》嘅”太卷”同”雜錦魚生飯”😍😋😌🥰知道佢最近推出新嘅外賣款式,即刻預訂試吓先~“備長炭燒鰻魚飯便當” 推開精緻嘅木盒蓋,已經感受到師傅嘅用心🥰先講視覺~ 👀鰻魚鋪滿飯面,排得靚靚的,中間仲有一層蛋絲~備長炭燒出名是導熱均勻,鰻魚燒得金黃油亮,皮邊帶點焦脆~欣賞師傅用咗唔同顏色嘅食材為鰻魚飯裝飾:綠色嘅🌿🌿 💚黃色嘅蛋絲同玉子💛粉紅色嘅蘿蔔漬物💖 令到好多時視覺上比較單調嘅鰻魚飯頓時加添色彩 🌈 再講嗅覺~👃🏻視覺欣賞完之後,隨之而來是那份撲鼻的炭香、再加上鰻魚嘅油香,我已經準備好開動喇~ itadakimasu 🙏🏻味覺上嘅享受~ 👅這要歸功於備長炭造出嘅效果~鰻魚入口皮脆肉嫩,碳火煙熏味混入鰻魚嘅油香當中,加埋山椒粉同蛋絲配埋啖飯一齊放入口~ oishii ne~~~除咗主角鰻魚出色,蘿蔔漬物都要一提~竟然食到蘿蔔嘅甜味~便當配附嘅味噌湯味道清淡,配番相對味濃嘅鰻魚啱啱好,特別鍾意湯內有一束束入口爽滑嘅海苔絲 “備長炭燒鰻魚飯便當”嘅鰻魚質量同份量滿足晒我呢個鰻魚控😍 不過外賣喺食物嘅熱度有一定嘅影響,令我更加懷念能
最近返工辛苦,放工要對自己好啲先🉐️💪🏼💪🏼✨✨
之前試過《寿し雲隱》嘅”太卷”同”雜錦魚生飯”😍😋😌🥰
知道佢最近推出新嘅外賣款式,即刻預訂試吓先~

“備長炭燒鰻魚飯便當”

推開精緻嘅木盒蓋,已經感受到師傅嘅用心🥰

先講視覺~ 👀
鰻魚鋪滿飯面,排得靚靚的,中間仲有一層蛋絲~
備長炭燒出名是導熱均勻,鰻魚燒得金黃油亮,皮邊帶點焦脆~
欣賞師傅用咗唔同顏色嘅食材為鰻魚飯裝飾:
綠色嘅🌿🌿 💚
黃色嘅蛋絲同玉子💛
粉紅色嘅蘿蔔漬物💖
令到好多時視覺上比較單調嘅鰻魚飯頓時加添色彩 🌈

再講嗅覺~👃🏻

味覺上嘅享受~ 👅

除咗主角鰻魚出色,蘿蔔漬物都要一提~竟然食到蘿蔔嘅甜味~

“備長炭燒鰻魚飯便當”嘅鰻魚質量同份量滿足晒我呢個鰻魚控😍

不過外賣喺食物嘅熱度有一定嘅影響,令我更加懷念能夠堂食即時享用到食物最佳狀態嘅日子~

So far試過雲隱嘅三款外賣食品,即使係外賣,都感受到師傅們對料理嘅講究,以及細節嘅用心!期待快點可以親身體驗佢哋嘅Omakase!
2022-03-17
外賣自取