2024-09-19
《沾仔記麵食》年逾六十年歷史,傳統老字號沾仔記雲吞麵店深受本地人及遊客歡迎的雲吞麵店已經好多年無食過沾仔記,咁岩有日經過佐敦發現了這間剛搬了舖位的沾仔記,加上之前睇到super junior 圭賢食過之後令我都好想食🤣剛好未到高峰用膳時間,店內未算好多人,於是就決定入和食碗“細蓉”我估大部份人都會點佢個“三寶”麵,有鮮蝦雲吞、鮮鯪魚球和新鮮牛肉,鮮蝦雲吞大大粒,入面有原隻鮮蝦,大過乒乓波嘅鯪魚球,厚身鮮嫩嘅鮮牛肉,配上爽口彈牙嘅竹昇麵好好味,再飲啖鮮甜嘅大地魚熬煮嘅湯頭倍加滋味。另外乾撈蝦籽撈麵,甘香又美味,蝦籽有提鮮作用,相對湯麵版,撈麵更爽口。另外點了炸蜆蚧鯪魚球,肉質更彈更juicy,食落更香口。白灼韭菜花自帶甜味,點少少蠔油更鮮。三寶麵 ($47)三寶拼秘製蝦籽撈麵 ($47+$12+$6加蟹籽)韭菜花 ($26)蜆蚧鯪魚球 ($30/3粒)
年逾六十年歷史,傳統老字號沾仔記雲吞麵店
深受本地人及遊客歡迎的雲吞麵店
三寶麵 ($47)
三寶拼秘製蝦籽撈麵 ($47+$12+$6加蟹籽)
韭菜花 ($26)
蜆蚧鯪魚球 ($30/3粒)