2024-05-10 2582 瀏覽
元朗國多好嘢就好多人都知,作為大西北地膽foodie,有時真係覺得好想推廣俾人知這區的隱世美食。夜晚收工特登來到係元朗鳳悠南街的Taco 's Friday,此店始創於屯門,年初時係元朗開設第二分店,屬區內比較少有,主打西班牙Taco,burrito,巨型漢堡和一系列西班牙小食的店舖;餐廳老闆係一個對煮食好有passion的年輕人,唔單止對食材講究,對主食,配菜,什至乎醬汁等,都堅持純手工炮製,務求讓小食美食都出得大場面,再加上老闆的親和力,一整好哂廚房嘅單,就出舖面招乎客人,跟客人傾偈,最攪笑係老闆可以跟你無所不談,好似同緊friend吹水咁,個人覺得佢嘅social能力超高呀! 🔮水牛城雞翼整成單骨雞翼,容易食得來,亦相對較易入味和快熟,即叫即炸,表面粉漿薄又脆口,鷄肉又滑嫩,最正係上個淋上一層自家製的水牛城辣醬,酸辣惹味又creamy,辣度剛好,仲要雞中翼切開一半都大大件,有成10隻,都真係幾抵 🔮墨西哥烤嫩雞芝士Taco這款Taco是小店最受歡迎的其中一款,老闆特登選用雞腿腓,再以外國入口香料醃味,以慢烤的形式煮雞腓,鮮嫩無比,咬落勁juicy呀!面頭還有一層厚厚的烤溶芝士,芝

🔮水牛城雞翼

🔮墨西哥烤嫩雞芝士Taco
這款Taco是小店最受歡迎的其中一款,老闆特登選用雞腿腓,再以外國入口香料醃味,以慢烤的形式煮雞腓,鮮嫩無比,咬落勁juicy呀!面頭還有一層厚厚的烤溶芝士,芝味濃郁; on top再塗上一層沙律醬和紅椒粉,味道很有層次,超級惹味,仲有一份有兩件,每件都份量十足,真係抵食又滋味呀!

🔮Nacho配墨西哥辣肉醬
食西班牙菜又點少得Nacho,極度建議一定要跟配墨西哥辣肉醬,呢個辣肉醬係老闆每日新鮮炮製的,用料絕不求其,醬汁入面有勁多肉碎,所以醬有香濃的肉味,而且入面還加入不少燈籠椒和扁豆等,增加口感,再混入各種香料醬汁等,無論味道口感都有層層遞進之感,難怪連老闆都話呢個醬係小店的秘密武器呀!
  • 墨西哥烤嫩雞芝士Taco
  • Nacho配墨西哥辣肉醬