2024-12-11 485 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯超乎想像新派fusion亞洲菜平時出街食飯,晚餐menu好多時都會係牛扒、龍蝦等等。雖然食材矜貴,但係仲係覺得缺少咗新鮮感。今次介紹位於灣仔嘅「WAKARAN」,餐廳名就係秉承和華蘭文化,現在引申出融合嘅中國、韓國、歐洲同日本嘅獨特烹調理念,絕對係香港係好少見。⭐️ MAKI OUR WAYDaily Fresh Oysters用咗甜甜地嘅青蘋果沙冰,配搭海水味重嘅生蠔,更容易突顯生蠔嘅鮮甜味。Maki-Rons見到咁色彩繽紛嘅以為馬卡龍甜品,其實入面用咗多款海鮮如:拖羅薑汁、帶子配八珍甜醋等等,打卡感同味道都充滿驚喜。Maki Taco絕對唔係普通嘅Taco,taco身用咗紫菜和米餅,內餡分別用咗北海道帶子|蟹籽|乾蔥絲,辣三文魚|牛油果,同樣有新鮮感。SMALL PLATESChicken Liver Pancake雞肝pancake內餡加入咗栗子,醬汁用咗八珍甜醋。能夠做到外脆內軟嘅感覺,濃厚又有香甜嘅栗子味。Sweet & Sour Dough-Stick靈感來自於油炸鬼。選用新鮮老虎蝦,入面有蝦粒和肥豬油,可以增加濕潤感。醬汁方
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Maki Taco

SMALL PLATES
Chicken Liver Pancake

Sweet & Sour Dough-Stick
靈感來自於油炸鬼。選用新鮮老虎蝦,入面有蝦粒和肥豬油,可以增加濕潤感。醬汁方面就用咗自家製辣醬和檸檬製成嘅粉,面頭再灑上玄米茶,滿滿蝦膠嘅彈牙口感。

Beef Tenderloin Tartare
打開罐頭,入面其實係意大利牛里脊,面頭覆蓋住鹹蛋黃刨成嘅絲,一脆一腍,一咸一甜嘅體驗。

Taro Crispy Duck Salad
將鴨肉和炸芋頭刨成絲,配搭巴馬臣芝士和甜甜酸酸嘅醬汁,真係好開胃。

FROM THE GRILL
Grilled Bone-Marrow
煙燻豬腩肉,先經過慢煮和炒香,然後混和成果醬狀。混和牛骨髓,再釀入牛骨當中。面頭再加入煙燻牛肉和紫蘇葉,係一道充滿油脂香嘅菜式。

V Oyster Mushroom
煎香嘅香菇,醬汁用上日式燒烤醬,所以會甜甜地,食落又勁多汁。

MAIN FOR SHARING
Typhoon Shelter Local Lobster Thermidor Uni Cream
選用本哋龍蝦,口感會比較爽口,每日新鮮購買。有別於傳統嘅避風塘口味,使用日本生麵包和辣椒牛油,配搭海膽醬,所以會香辣中帶甜。

CARBS
Dan Dan Dumplings Beef Cheek, Foie Gras Terrine
用咗韓國糯米做餃子皮,內餡係煮過夜嘅牛面頰配鵝肝餡、辣椒油和蔥油,每一啖都係肉汁。

DESSERTS
Longan Sweet Soup Peach Gum
用咗龍眼、桃膠、杞子和雲耳。桃膠黏稠又爽口。

Banana Yogurt "Burger" Whiskey Caramel
漢堡包造型嘅甜品,香蕉味好突出。

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯