2024-07-28
尖沙咀K11 Art Mall 附近都有不少居酒屋,這次去了一間充滿日式風格的居酒屋,店內裝潢,甚至牆上和天花都放滿日式海報、燈籠和霓虹燈嘅擺設,想感受日式氛圍可以選擇坐榻榻米區,也可選擇普通座位區,入榻榻米區前記得先除鞋呀✨牛油果山葵漬牛油果好Fresh,帶點爽脆口感,加上山葵漬嘅醬汁食落酸酸地,我平時唔太好牛油果,食食下都幾開胃✨五雕刺身盛合有三文魚、吞拿魚、甜蝦、油甘魚和帆立貝等5款刺身,樣樣都厚切,新鮮美味✨三文魚層層疊底層係青瓜卷物,面層鋪滿厚厚一層又一層嘅三文魚,三文魚上再加上芝士和明太子醬,店員會在客人面前即場用火槍炙燒,最後店員再加上粒粒蟹籽和蔥花作為點綴三文魚炙燒後更逼出魚油,食落更香,口感更豐富,絕對是視覺和味覺嘅雙重享受✨蟹味噌甲羅燒配薄餅蟹膏份量足足鋪滿一隻蟹蓋,味道香濃又甘香,配上薄餅和青瓜絲一齊食,非常滿足✨蒜燒厚切牛舌芯 |雞翼雞翼燒得香口,肉質軟嫩,加咗少少鹽去調味好惹味;厚切牛舌芯牛味好香濃,咬落爽口Juciy又多汁,好好味呀,必點✨黑醋鵝肝多士厚切鵝肝非常邪惡,入口即溶滿口油香,配黑醋和沙律菜嘅酸汁,可以中和返鵝肝油膩感✨明太子醬厚燒玉子玉子燒口感嫩
✨牛油果山葵漬
✨五雕刺身盛合
✨三文魚層層疊
✨蟹味噌甲羅燒配薄餅
蟹味噌甲羅燒配薄餅
✨蒜燒厚切牛舌芯 |雞翼
✨黑醋鵝肝多士
✨明太子醬厚燒玉子
玉子燒口感嫩滑,有蛋香味,再加上面層明太子醬和蔥花,食落更香濃惹味
✨清酒煮白蛤鍋
蛤蜊沒有沙,味道鮮甜,每粒蛤蜊都吸收晒清酒酒香味
✨白桃梳打|巨峰梳打
無論白桃味定巨峰味,飲品都好大杯有白桃和巨峰提子嘅香味,味道又唔會好甜,啱晒鍾意飲開少甜嘅我,兩杯都一樣咁好飲,打和