2024-04-28
ℙ𝕣𝕒𝕪𝕒 - ɴᴇᴏ ᴄʜɪɴᴇsᴇ ᴄᴜɪsɪɴᴇ @ sᴀɪ ᴡᴀɴ充滿驚喜石塘咀摩登新派中菜~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~上個月生日月,女友人Send咗幾間餐廳比我揀慶生,其中包括呢間放咗係個list好耐嘅Praya,所以毫無懸念就揀咗呢間,呢餐真係非常滿意,樣樣都好好食非常啱心水,好多都比預期出色而且充滿驚喜,真心冇得彈。真係要挑剔嘅話係間餐廳有少少嘈(咁人多佢又好食,我都戥佢開心,而家我成日勁驚啲好食嘅餐廳執)😂🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ 🌟糯香茶化石 $𝟛𝟝 𝕡𝕡 (唔記得影相) ℝ𝕚𝕔𝕖 𝕊𝕔𝕖𝕟𝕥 𝔸𝕘𝕖𝕕 ℙ𝕦𝕖𝕣𝕙一嚟呢個茶已經對呢間餐廳有好嘅預感,佢係以春茶鮮葉為原料嘅普洱,再加入糯香葉薰制,入口好重糯香好清香順滑,非常解膩🌟蔥油餅 腐乳酸忌廉 $𝟙𝟚𝟠𝕊𝕠𝕦𝕣𝕕𝕠𝕦𝕘𝕙 𝕊𝕡𝕣𝕚𝕟𝕘 𝕆𝕟𝕚𝕠𝕟 ℙ𝕒𝕟𝕔𝕒𝕜𝕖𝕤 ᴾᴵᶜᴷᴸᴱᴰ ᴼᴺᴵᴼᴺ ˢᴬᴸᴬᴰ, fᵁᵞᵁ ˢᴼᵁᴿ ᶜᴿᴱᴬᴹ係變奏版蔥油餅,酸種麵包整嘅非常酥脆,重點係上面醃洋蔥沙律令到成件事開胃咗,個腐乳酸忌廉都好夾,我平時唔係好食腐乳煮嘅菜式,但夾落呢度佢又整得好light所以
充滿驚喜石塘咀摩登新派中菜
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ
🌟糯香茶化石 $𝟛𝟝 𝕡𝕡 (唔記得影相)
ℝ𝕚𝕔𝕖 𝕊𝕔𝕖𝕟𝕥 𝔸𝕘𝕖𝕕 ℙ𝕦𝕖𝕣𝕙
🌟蔥油餅 腐乳酸忌廉 $𝟙𝟚𝟠
係變奏版蔥油餅,酸種麵包整嘅非常酥脆,重點係上面醃洋蔥沙律令到成件事開胃咗,個腐乳酸忌廉都好夾,我平時唔係好食腐乳煮嘅菜式,但夾落呢度佢又整得好light所以好好食
🌟陳年花雕醉蜆 $𝟚𝟠𝟠
𝔻𝕣𝕦𝕟𝕜𝕖𝕟 ℂ𝕝𝕒𝕞𝕤
ᴬᴳᴱᴰ ˢᴴᴬᴼᵡᴵᴺᴳ ᵂᴵᴺᴱ, ᴴᴱᴿᴮˢ
冷盤,用咗好靚嘅花蛤每粒都厚肉脹卜卜,睇返佢地介紹原來蒸6-7成熟去保存肉質嫩滑再用花雕酒低温醃製6個鐘,所以口感有少少刺身感覺同埋好入味,鮮味同酒味平衡得好好
🌟魚湯粉皮炖龍躉 (魚頭$𝟠𝟠𝟠)
𝔹𝕣𝕒𝕚𝕤𝕖𝕕 𝔾𝕣𝕠𝕦𝕡𝕖𝕣 𝔽𝕚𝕤𝕙 𝕊𝕠𝕦𝕡
ᴾᴼᵀᴬᵀᴼ ᴺᴼᴼᴰᴸᴱˢ, ᴮᴱᴬᴺ ᶜᵁᴿᴰ
當日冇晒魚頭,所以用咗龍躉肉去整,但係都非常出色,個魚湯係奶白色好重魚味但好清又唔腥,魚肉嫩滑,飲落好舒服同順滑,好暖心嘅湯,同埋我好鍾意食粉皮,再加分
🌟黑毛豬叉燒 $𝟚𝟘𝟠
ℂ𝕙𝕒𝕣𝕘𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝕀𝕓𝕖𝕣𝕚𝕔𝕠 ℙ𝕠𝕣𝕜 ℂ𝕙𝕒𝕣 𝕊𝕚𝕦
ˢᴹᴼᴷᴱᴰ ᴴᴼᴺᴱᵞ
用咗伊比利亞黑毛豬,入口非常軟腍,冇筋冇肥膏,外層焦香夾蜜味,呢個係我心目中嘅100分叉燒
🌟煙燻三黃雞 $𝟜𝟚𝟠
𝔸𝕡𝕡𝕝𝕖𝕨𝕠𝕠𝕕 𝕤𝕞𝕠𝕜𝕖𝕕 𝕞𝕒𝕤𝕥𝕖𝕣 𝕤𝕥𝕠𝕔𝕜 𝕔𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟
本身好鍾意食煙燻嘅菜式,呢道用上蘋果木煙燻非常之香,我覺得佢出色之處係Yon嘅滷水料好靚個皮好好味,雞肉非常之嫩滑,失敗之處係我自己,啲雞食晒先至見到配果兩個醬我冇試到😂
啲Cocktail 嚟到,又係比預期出色,我覺得就算唔嚟食飯都要嚟飲嘢,叫咗三杯都好味(其中有杯唔記得名所以冇介紹)
🌟生命之花 $𝟙𝟚𝟘
𝔽𝕝𝕠𝕨𝕖𝕣 𝕠𝕗 𝕃𝕚𝕗𝕖
ᴾᴱᴿfᵁᴹᴱ ᵀᴿᴱᴱˢ ᴳᴵᴺ, ᴴᴬᵂᵀᴴᴼᴿᴺ, ᴮᴸᵁᴱᴮᴱᴿᴿᵞ, ᵞᵁᶻᵁ, ᴹᴬᴿᴵᴳᴼᴸᴰ ᴴᴼᴺᴱᵞ
本身係貪佢個様靚,但味道都好出色,係清甜清香
🌟太妃鴛鴦 $𝟙𝟘𝟘
𝕐𝕦𝕖𝕟𝕐𝕖𝕦𝕟𝕘 𝔹𝕒𝕟𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖
ᴿᴵᶜᴱ ˢᶜᴱᴺᵀ ᴬᴳᴱᴰ ᴾᵁᴱᴿᴴ ᴵᴺfᵁˢᴱᴰ ᵂᴴᴵˢᴷᵞ, ᴷᴬᴴᴸᵁᴬ, ᴱˢᴾᴿᴱˢˢᴼ, ᶜᴬᴿᴬᴹᴱᴸᴵᶻᴱᴰ ᴮᴬᴺᴬᴺᴬ ᶜᴿᴱᴬᴹ
本身我係諗住叫呢杯,但係貪樣靚叫咗生命之花,呢杯我會覺得係最好味嘅,aged米香普洱加Whisky、Kahula 、咖啡、焦糖香蕉Cream,全部都係我鍾意嘅嘢,同埋我係好鍾意食Banoffee所以下次嚟我一定會再叫呢杯
🌟法式薄餅 $𝟙𝟘𝟠
𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 & 𝕊𝕠𝕦𝕣 ℂ𝕣𝕖𝕡𝕖
ˢᵂᴱᴱᵀ & ˢᴼᵁᴿ ᶜᴿᴱᴾᴱ, ᶜᴬᴿᴬᴹᴱᴸᴵᶻᴱᴰ ᴼᴿᴬᴺᴳᴱ, ᴾᴼᴿᴷ ᴶᴱᴿᴷᵞ
個人感情分,我鍾意食crepe,焦糖橙加豬肉乾有幾夾
🌟薑汁番薯蛋卷 $𝟡𝟠
𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 ℙ𝕠𝕥𝕒𝕥𝕠& 𝔾𝕚𝕟𝕘𝕖𝕣 𝕊𝕨𝕚𝕤𝕤 ℝ𝕠𝕝𝕝
ᴴᴼᵁˢᴱᴹᴬᴰᴱ ᶜᴿᴱᴬᴹ ᶜᴴᴱᴱˢᴱ ᴵᶜᴱ ᶜᴿᴱᴬᴹ
呢個直頭係一碗番薯糖水,還原喺個瑞士卷度,唔會好甜同膩