2022-08-05
前兩日到尖沙咀shopping,順道逛一逛日本超市,途經一間連續四年米芝蓮一星既 "金色不如帰",係全港首間 湯頭拉麵店,咁當然要品嚐下依度既特色拉麵啦~餐廳裝修極具時尚,環境寬敞舒適,落地大玻璃放眼望出窗外視野廣闊,感覺開揚,平日或週末都適合嚟品嚐美食,度過悠閑時光。餐牌裏嘅拉麵有4款,分別係貝汁鹽味拉麵、貝汁醬油拉麵、白豚骨拉麵、煙熏黑椒豚骨拉麵、豚骨辛拉麵,另有 Set Meal、特式碗飯、小食同飲品。貝汁醬油拉麵 $128依款拉麵好特別,係由三重湯底組成 : 蜆湯、豬骨清湯、魚清湯,而且加入左牛肝菌粉、牛肝菌油、黑松露醬、青蔥及京蔥,特別芳香撲鼻,飲起嚟啖啖湯味道超鮮甜。 肉類方面,選用左兩款 : 三層肉及低溫叉燒,肉味香濃,軟軟嘅,但有少少咬口,肉質鮮嫩,加上用咗多種蕎麥粉研製既蕎麥麵,散發蕎麥香氣,爽口順滑,更可口美味。煙熏黑椒豚骨拉麵 $115遠處已聞到陣陣煙熏味,香噴噴,廚師精心烹製既豚骨湯底,煲到奶白色,加入醬油係口裏充滿濃厚既香味,鮮味十足,而三層肉就一咬即化,口感軟綿綿,可口嫩滑,拉麵吸入左湯汁既味道,特別香濃美味,無論夏天定冬天都適合食碗熱熱既日本
遠處已聞到陣陣煙熏味,香噴噴,廚師精心烹製既豚骨湯底,煲到奶白色,加入醬油係口裏充滿濃厚既香味,鮮味十足,而三層肉就一咬即化,口感軟綿綿,可口嫩滑,拉麵吸入左湯汁既味道,特別香濃美味,無論夏天定冬天都適合食碗熱熱既日本拉麵。
精美既小食,外層炸得香脆可口,薄薄粉漿食起嚟唔會覺得厚,雞肉質地嫩滑,肉味香濃,沾上芥末籽醬,味道層次更突出,脆脆地好惹味。
鬆脆嘅外皮,包著軟軟豚肉同濃郁芝士,口感外脆內軟,有兩款醬汁 : 蛋黃醬、醬油,試過一次點晒,原來都好好夾,配合新鮮翠綠嘅沙律菜,美味爽口。
玻璃樽裝嘅呢款梳打汽水,飲起嚟估唔到蕃茄味非常濃,好似食緊蕃茄一樣,口感清爽,都好解渴。