呢間東京米芝蓮一星推介拉麵店平時都係食開貝汁鹽味拉麵🍜今次竟然新出咗呢款牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵♡牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵真係好有驚喜✨雖然係醬油雞湯但係飲落去嘅湯底都係非常清甜唔會太太負擔🤍最有驚喜嘅係就算加左原隻鵝肝都仲係有日式拉麵嘅感覺👌完全係同湯底好夾 好想將成個湯底飲哂😋因為拉麵本身冇跟糖心蛋🥚所以我哋每人都加咗一隻都係好出色嘅發揮甜度同埋生熟度都做得啱啱好♡貝汁鹽味拉麵貝汁鹽味都係一直最受歡迎嘅選擇🍜怕鹹或者太濃味道嘅女仔一定好適合非常清甜既貝汁 清得黎又食到貝汁既咸味真係抵佢拎到米芝蓮一星推介配咗叉燒同埋三層肉加埋糖心蛋超夾♡ ᴍɪɴᴅꜰᴜʟ ꜱᴘᴀʀᴋꜱ 四季柑氣泡玄米茶餐廳仲做緊兩款特色嘅氣泡茶氣泡玄米茶我嘅口味唔會甜🫖但係又有清香既茶味可以比唔飲酒既朋友做取代🍻

呢間東京米芝蓮一星推介拉麵店

餐廳仲做緊兩款特色嘅氣泡茶
氣泡玄米茶我嘅口味唔會甜🫖
但係又有清香既茶味可以比唔飲酒既朋友做取代🍻
2024-12-14 232 瀏覽
最近出咗呢個鵝肝拉麵,好邪惡啊!忍唔住今日叫咗一碗,食完先減肥啦。我講煎得外脆內嫩,一上枱就已經聞到好香。最後我連個湯底都飲晒。朋友就叫恆常餐牌嘅鹽味拉麵,都很好評!值得encore!

朋友就叫恆常餐牌嘅鹽味拉麵,都很好評!值得encore!

2024-12-09 263 瀏覽
鍾意食拉麵都應該知道依間黎自東京既店拎到米芝蓮拉麵名號主打以大蜆、豚骨、魚介三種純天然食材熬製而成的-貝汁湯頭今日黎到一睇就以主題金色去佈設奢華感中帶點時尚風一入去坐低都feel到好舒適首先試左大根天婦羅比較少見,都幾特別跟住到拉麵,當然要試一下主打-貝汁醬油拉麵就係用上三重湯底,真的鮮甜配左三層肉同低温叉燒再用牛肝菌油,黑松露醬增加層次之後試今季新款-牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵湯底系雞濃湯同魚清湯熬製十分香濃配上香煎鵝肝,慢煮雞胸最後加配左-四季柑氣泡玄米茶幾特別幾好飲

鍾意食拉麵
都應該知道依間黎自東京既店
拎到米芝蓮拉麵名號
主打以大蜆、豚骨、魚介三種純天然食材
熬製而成的-貝汁湯頭

今日黎到一睇就以主題金色去佈設
奢華感中帶點時尚風
一入去坐低都feel到好舒適

首先試左大根天婦羅
比較少見,都幾特別

跟住到拉麵,當然要試一下主打
-貝汁醬油拉麵
就係用上三重湯底,真的鮮甜
配左三層肉同低温叉燒
再用牛肝菌油,黑松露醬增加層次

之後試今季新款
-牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵
湯底系雞濃湯同魚清湯熬製
十分香濃
配上香煎鵝肝,慢煮雞胸

最後加配左-四季柑氣泡玄米茶
幾特別幾好飲

• 貝汁醬油拉麵
在繁忙的尖沙咀鬧市中有這家金色不如帰日式拉麵店猶如一個隱秘的美食天堂讓人不禁想要一探究竟首先點了牛肝菌醬油雞湯拉麵牛肝菌的濃郁香氣為醬油雞湯增添了層次感而鵝肝的豐腴與醬油拉麵的簡樸形成對比給予客人一種奢華而不失傳統的享受搭配溏心蛋蛋黃的滑順提升了味覺體驗同行友人試了貝汁鹽味拉麵貝類的鮮味令拉麵湯頭清新讓整碗拉麵充滿海洋的氣息除了拉麵唐揚博多華味鳥也是必點炸雞外酥內嫩的口感吃一口肉汁四溢恰到好處地展現了雞肉的原汁原味每一口都讓人感受到日本料理的精髓最後我選擇了四季柑氣泡玄米茶作為飲品清新的氣泡感與淡淡的茶香為整頓飯畫上句點金色不如帰不僅在味道上高度還原了日本風味還提供了讓人可以在放鬆的氛圍中用餐
在繁忙的尖沙咀鬧市中

貝汁鹽味拉麵
溏心蛋
唐揚博多華味鳥
2024-12-05 199 瀏覽
天氣開始凍,最岩就係食拉麵!係香港開左幾間分店嘅日本星級拉麵,今晚一於黎呢度搵返遊日嘅味道!🍜 牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵 $148全新牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵,呢個湯底係用足7個小時用慢火燉製鮮雞濃湯!!!仲飲到有魚湯嘅味道!層次真係好多,果然係星級拉麵鋪~鵝肝入口即融,雞肉肉質嫩滑,連埋波菜同蔥,味道清爽唔油膩~🍜貝汁醬油拉麵 $128係用鮮熬蜆貝,再混合豚骨湯和清魚湯嘅三重湯底,一樣重重層次!加上自製黑松露醬、牛肝菌粉及牛肝菌油,味道較鹽味拉麵濃,充滿菇菌香。拉麵質地夾口彈牙,同係日本食過嘅一樣,真係好好味呀!🍾 四季柑氣泡玄米茶 $28超超特別嘅玄米菜茶,入口好似普通汽水咁,甜甜地有柑橘味既汽水~嗒真D就飲到玄米茶嘅味道,茶味氣泡水,好特別好清新,必試必點呀!🍽 金色不如帰📌 尖沙咀中間道15號H Zentre地下4號舖☎️ 2735 8318⏰ 星期一至四11:00 - 22:00星期五至日 11:00 - 22:30 #一星拉麵 #拉麵 #一星 #hkfoodie #日本美食 #美食

🍜 牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵 $148

鵝肝入口即融,雞肉肉質嫩滑,連埋波菜同蔥,味道清爽唔油膩~

🍜貝汁醬油拉麵 $128

🍾 四季柑氣泡玄米茶 $28

🍽 金色不如帰
📌 尖沙咀中間道15號H Zentre地下4號舖
☎️ 2735 8318
⏰ 星期一至四11:00 - 22:00
星期五至日 11:00 - 22:30

認識我的人都知道我喜歡吃拉麵,因為好吃的拉麵連湯也能一滴不漏的吃盡肚子裏。提到香港我比較喜歡的拉麵店,金色不如帰一向都在我三甲之內。還記得拉麵店初來香港,當年我還是飲食記者,就被它的貝汁吸引,不像豬骨湯、雞白湯般濃烈,反而是鮮甜!很有驚喜。來港多年,拉麵店有更多新口味,表現出創新的一面。最近更推出了牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵。是次雞湯依然有店家的作風是清澈,但不同的是,它多了一層鵝油,鵝油是來自於烤得外脆內軟的鵝肝,湯頭更甘香。再配合牛肝菌的鮮味和鹹香,請問湯很惹味。縱使有新口味,但依然不得不推介其貝汁鹽味拉麵。店家每日以新鮮直送的大蜆熬製成蜆湯,再混合豚骨湯和清魚湯打造三重湯底,湯底帶海鮮的鹹和鮮甜,有海洋風的感覺。餐廳除了拉麵,還有很多的小食例如「叉燒飯」、沙律等等。而今次我就選擇了牛肚味噌煮,因為我喜歡鹹香味。牛肚掛滿了味噌汁,而蘿蔔也煮得很軟腍腍,整體很有香味。如果有一碗白飯就更好了。最後我在家配了一支氣泡烏龍茶,感覺很清新,也能去膩。

再配合牛肝菌的鮮味和鹹香,請問湯很惹味。

最後我在家配了一支氣泡烏龍茶,感覺很清新,也能去膩。
2024-11-30 246 瀏覽
米芝蓮一星過江龍拉麵 🍜成日去尖沙咀都見到呢間落地玻璃嘅餐廳好吸引,見到裏面係食日式嘢,唔會好Heavy, 今日lunch時間鬆動啲就同同事過嚟享受一下!呢間「金色不如帰」喺2006年始創於東京,榮獲東京米芝蓮必比登推介、2019-2023連續5 年仲勇奪米芝蓮一星拉麵殊榮。呢度環境大部份都係落地玻璃,座位寬敞,有吧枱,有座位,都有卡位,俾唔同客人需要,而且裝潢簡單企理,好chill😍叫野食先!牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵$148+氣泡烏龍茶$28呢個個新嘅拉麵以黃金湯底用7小時慢火燉製鮮雞濃湯,配合天然材料浸泡嘅魚清湯熬製而成,個湯底飲起上嚟仲好濃嘅牛肝菌湯味,真係好正!啱晒鍾意食牛肝菌客人😍😋🍄‍🟫氣泡烏龍茶是0卡0糖,第一次飲有氣嘅烏龍茶,唔錯👍🏼貝汁醬油拉麵+自家製豚肉煎餃(柚子沙律汁)+熱檸洛神花茶$188(set)有三重湯底味,蜆湯、豬骨清湯、魚清湯,仲有豚肉係三層肉來的,用低溫叉燒,配以黑松露醬,仲有牛肝菌粉同牛肝菌油配合一起,成個拉麵沾滿海鮮湯底咁好香好好飲😍😋🍜餃子煎得好香口,裏面好多豚肉,真材實料,最重要唔多味精!仲有佢哋配製嘅醬料,好嚼口,實在好好食!🥰🥟洛神花茶酸酸甜
米芝蓮一星過江龍拉麵 🍜

牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵$148+氣泡烏龍茶$28
烏龍氣泡茶
氣泡烏龍茶是0卡0糖,第一次飲有氣嘅烏龍茶,唔錯👍🏼
牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵$
(set)

洛神花茶酸酸甜甜幾好飲,配兩塊檸檬都係第一次試,加一塊薄荷葉感覺好清新😙🥤
2024-11-21
烏龍氣泡茶
牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵$
  • 牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵
  • 氣泡烏龍茶
2024-11-22 299 瀏覽
【尖東•金色不如帰】@ππππππππππππππππππππππππππππππ香味十足既日本拉麵店牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵拉麵以濃郁的牛肝菌醬油和鵝肝雞湯為基底,湯頭鮮美,層次分明,搭配彈牙的麵條,口感絕佳四季柑氣泡玄米茶清新的四季柑氣泡玄米茶,香氣撲鼻,口感清爽,氣泡感恰到好處,為餐後提供了一絲清新,特別適合搭配重口味的菜餚。貝汁豚肉鹽味拉麵豚肉的鮮香與貝汁的海味完美融合,鹽味適中,湯底清爽,麵條吸附了豚肉的豐富風味,牛肚味噌煮 牛肚煮得軟嫩入味,味噌的醇厚增添了風味,搭配新鮮蔬菜,讓人感受到家的溫暖,十分滿足。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 400✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#尖東美食 #金色不如帰 #web3尖東金色不如帰 (H Zentre)中間道15號H Zentre 地舖
【尖東•金色不如帰】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 400
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖東美食 #金色不如帰 #web3尖東
金色不如帰 (H Zentre)
中間道15號H Zentre 地舖
2024-11-14 238 瀏覽
有一段時間冇嚟,隨着疫情,好多好食嘅拉麵一間一間執笠,而呢間曾經我覺得係全香港最好食嘅拉麵十大之一,前幾日再嚟,搞乜嘢?! ☹️.服務唔好(其實=無服務) ,都算喇,乜事啲野咁難食?午餐套餐,差不多HK$200/人,(拉面都要比加一,無服務既服務費)。搞笑.之前我係呢度食開既湯底好清,好甜,有淡淡的蜆味,而面質軟硬度適中;今次上枱呢碗,湯底非常之濁,飲落去好腥,好大陣蜆味,面質鬆,散,淋。 根本就唔係一碗正常拉面既水準,大不如前,搞乜? 嚴格來講,呢碗野根本無資格叫做拉麵。到底係轉咗手?定係搵夠唔憂?定覺得反正香港人咁鐘意日本,求求其其得喇?.個套餐九唔搭八,日本面配沙律,仲有幾款沙律揀,但其實無論你叫乜嘢沙律,都係嗰樣沙律,都係同樣味(只係topping有少少唔同),反眼中🙄。.套餐揀咗小碗牛肚羅白反,一上枱,嘩!嚇死,佢攞咗碗中式牛肚反比我,痴線,我以為日本拉面店會係日式牛肚反,點知係中式,仲唔好食,個樣又唔掂,啲味又中式唔似中式,日式唔似日式,三不象,如果我想食中式點解唔去牛雜舖幾十蚊搞掂,點解要比咁貴個lunch,仲要嘥咗個胃😮‍💨(激氣中).成餐飯最正常係跟餐嗰罐可樂,啱味,夠

成餐飯最正常係跟餐嗰罐可樂,啱味,夠凍😵‍💫👍🏻

2024-11-10 407 瀏覽
最近終於有機會去試下米芝蓮一星拉麵店,試咗招牌貝汁鹽味拉麵,真係冇令我失望。首先,湯底係拉麵嘅靈魂,貝汁嘅鮮味同鹽味完美結合,濃郁之中帶住清爽感。每一啖都可以感受到貝類嘅自然甜味,又唔會覺得油膩。而且湯上面加上白松露醬,湯底再加多左層次。拉麵彈牙有咬口,能夠吸附住啲湯汁,每一啖都充滿層次。配料方面,叉燒肉質嫩滑,入口即化,同湯底嘅鹹香好夾。半熟蛋嘅蛋黃係流心狀,濃郁但唔膩。總括嚟講,金色不如歸嘅貝汁鹽味拉麵唔單止係味覺享受,仲係一場視覺同嗅覺嘅饗宴。每一個細節都經過精心設計,令人回味無窮。呢次嘅用餐經驗令我深刻體會到,拉麵唔只係簡單嘅麵食,而係一種藝術。期待下次再嚟試埋佢其他味道。

2024-10-11 825 瀏覽
係好食嘅,話晒都係🍚🐖🪷貝汁醬油拉麵🍜配上低溫叉燒及三層肉自家製豚肉煎餃🥟唐揚博多華味鳥🐔黑糖薑紅棗牛蒡茶☕️整體食完餐飯都覺得不油膩不燶味不會過咸不有滯胃感覺#michelinstar #shoyuhamagurisoupramen #感恩 #貝汁醬油拉麵 #自家製豚肉煎餃 #唐揚博多華味鳥 #黑糖薑紅棗牛蒡茶 #yummyfood #japanesefood #ramen
係好食嘅,話晒都係🍚🐖🪷
貝汁醬油拉麵🍜配上低溫叉燒及三層肉
自家製豚肉煎餃🥟唐揚博多華味鳥🐔
黑糖薑紅棗牛蒡茶☕️
整體食完餐飯都覺得不油膩不燶味不會過咸不有滯胃感覺

禮拜五晚6:30 只坐了10個客人左右,等埋朋友點左2個麵,一杯飲品,幫手take order 個位男待應問多句係咪可以選擇麵嘅軟硬度都唔太耐煩,等左大概10分鐘,黎左第一碗,待應小姐一擺低講左句我地聽唔清嘅野就走左、 我地又要再叫返佢返黎問清楚碗麵係咩黎貝汁醬油拉麵 黑松露味道好出, 一片低溫叉燒,一片三層肉,2樣都偏肥,湯底偏重蜆湯,麵嘅味道係仲食到少少生麵味,最後賣單,杯野飲漏左, 禁少客人服務味道都禁,真係好難同米芝蓮一星餐廳掛鉤
2024-09-24 699 瀏覽
昨天經過H zentrr,心想時間不早,不如早點吃晚餐再返家。見到這間拉麵店,再看一下食評,好壞參半,但有的寫是米芝蓮一星,就進去試試。本來侍應只安排細檯,但全餐廳只有2位顧客,所以我詢問可否轉另一張檯。侍應亦答應。其實直至用餐完結,亦再沒有客人入內。拉麵只有4款,但其實只是湯底的分別。鹽、醬油、豬骨和辛味。我們選了鹽和醬油。食物很快被端上桌,但拉麵和湯底的味道不似預期,我最終只吃了半碗。我去過沙田新城市廣場某間不同品牌,但也是米芝蓮拉麵店,雖然價錢相若,但味道好很多。所以是次有點失望。但最難以置信的是炸物很難吃。炸雞和雞皮墨魚滑賣相很好,但味道很糟,吃了一塊已不想再吃。餃子的肉亦有騷味。吃剩了的炸物和餃子帶回去,供家人試吃,他一吃,便把雞肉吐出來,證明味道真的難以下嚥。究竟是食材不新鮮,還是調味的問題呢?啤酒的味道亦不新鮮,好像存放很久了,沒有一般生啤的新鮮清爽。整頓飯,最好吃的是隨生啤附贈的兩個小吃,是全晚亮點。整頓飯花了700多元,但我只感到2個小吃是美味......不肯定是師傅失手?是食材不新鮮?還是其他原因?但我相信應不會再到這拉麵店或其他同名分店用餐了......

但我相信應不會再到這拉麵店或其他同名分店用餐了......
2024-09-23 538 瀏覽
今日下午係尖沙咀睇完戲想食拉麵,就打算試下米芝連既金色不如歸。大概5:30pm黎到,無乜人,現場環境都比較暗,職員服務態度良好。我地叫左最出名既貝汁醬油拉麵,等左大概5-10分鐘就有得食!唔錯,湯底食到蜆味,幾特別,有2片豚肉,一肥一瘦,麵就個人中意食淋身啲,呢度就稍為硬左少少🤏整體感覺唔差的,不過價錢略貴。

整體感覺唔差的,不過價錢略貴。
2024-09-07 487 瀏覽
$120 一碗麵得麵,湯,同一塊肉性價比好低湯底還好但麵身太幼,似蕎麥麵,唔似食拉麵,份量較少,環境尚好,偏暗,算安靜,但不值一試附近有更好的選擇有以上嘅預期入去食就唔會失望
$120 一碗麵得麵,湯,同一塊肉
性價比好低
湯底還好
但麵身太幼,似蕎麥麵,唔似食拉麵,
份量較少,
環境尚好,偏暗,算安靜,
但不值一試
附近有更好的選擇