2017-02-07 17489 瀏覽
勁中意海鮮。。超中意海鮮,「蟹」之特別愛好者 (笑)。今次朋友好介紹,帶我黎到呢間粥底火鍋,講緊係抵食夾大件,初時佢同我講$198(冇加一)海鮮食到你飽,我都唔信,食完之後我信了(爆)我地大食積2人組叫左3人份量,係咪好顛呢? 因為覺得海鮮唔會好飽,點知,我錯了 (≧ω≦)/呢個餐入面有好多唔同種類海鮮,包括: 花甲、蝗蜆、大蚌、北寄貝、鮑魚、魚、蝦、蟹。海鮮唔知煮幾耐? 唔緊要,有張紙教你㗎,仲有alarm俾你set添。嗱,飽魚每人一隻,蟹每人半隻,鮑魚上檯仲郁緊,勁新鮮,蟹都係一梳梳肉咁食,但其中半隻有點梅,應該死左一段比較長嘅時間 (笑)蝦每人2隻,係大隻厚肉彈牙feel㗎,魚我唔知係咩魚,見到魚皮有啲驚(嘔),但點都要試下嘅,魚肉唔腥,好滑喎。呢2碟有4款貝類,全部唔識分,但係新鮮又鮮甜的,冇沙,講真,齋食呢幾碟海鮮點會飽吖,個餐入面仲有其他野㗎,自己揀食咩啦!我地叫左手打雞骨丸,呢個正,雞軟骨咬落特別爽口,我中意,仲有蔬菜類:粟米、南瓜、芋頭。魚皮餃未免太多了吧!每人4粒啊!飽到呢。我想講一定要點油炸鬼,頂。。浸左有海鮮精華嘅粥底好味到顛,勁想encore,但太飽,冇計。豬肉
豬肉算係同類套餐類當中有質素的,平時出面果啲好廢,一係肥到食完會痾賴屎,一係又瘦又有街市臭豬味。花膠仔真係膠左啲,似豬皮多啲啊!(爆)
食最後就呢個滿佈精華嘅粥底煮粥,想稀d 杰d同店員講就得啦,我就揀左稀d,配料好似有菜脯、冬菜、蔥,同埋豬油渣,下次只落豬油渣好d,唔會俾其他配料搶左海鮮粥嘅味道嘛。