2024-08-26 1163 瀏覽
好多年無去過六福食啦,呢個地方有好多唔同嘅回憶,難得有個多年無見嘅朋友再去,吃得特別開心快樂。再想起食過幾次那年代,係食得最多寫得最多的時代,係所謂食網最流行的時間,然後有次Openrice出書竟然quote左自己寫乜而開心了半天的那個簡單時代。過盡千凡的年代後,再來到這裡的下午,再見番朋友同回憶的雙重影響下,呢餐飯都別有感觸,人成長好,不過六福食左十幾年始終不變,無他,咁多年一星都無跌番,已經係最強的證明。食過四五次嘅椒鹽奇脆豆腐完全無退步,每次食六福都一定要叫。反而無記憶有冇食過生扣北菇雞腳,例牌$188好似好貴,但食落個味道真係令人難以忘懷,生扣個汁真係非常精彩,呢個時候最想食一碗飯。無食椒鹽鮑魚,反而朋友點左果皮蒸鮑魚,選了南非鮑魚,真係超大隻,而且時間掌握得正好。又係必點之作,西貢地道魚湯,一窩$248,不過記得以前係泰海鮮會見到好多魚,呢到嘅魚湯乾淨好多。豉椒炒蟶子皇煎米粉用個熱砂煲來食,我以為自己未食過,同老闆講開佢問我以前食乜,搵番啲相我先知原來我食過,海斑龍吐珠炒球,連加工都係千幾蚊,真係物超所值。個球當然係做得完美,連個魚身唔係整得靚咁簡單,連骨食都係脆。試下鮮菠蘿

食過四五次嘅椒鹽奇脆豆腐完全無退步,每次食六福都一定要叫。

試下鮮菠蘿生炒骨,呢個相對無海鮮咁令人沉迷,不過都幾好食。

豉油王炒肉蟹,共$766,雖然係肉蟹,都有不少蟹膏,不過,個人食蟹都係覺得懶惰,喜歡食蝦多一點。

醋炒芥蘭又係呢度名物,醋炒呢個方法應該都真係只此一家。

豉油王炒麵又係最後一個一定要食嘅推薦,勁多芝麻炒得好乾身,應該無人不愛,平時豉油王炒麵你食到嘅係鑊氣,呢到食到嘅係一股高貴的味道。

仲有免費甜品椰汁西米糕送,聽講係員工特登喺九龍城買料入嚟整,都唔錯。

食完餐,談起很多人與事,和兩位很久不見的朋友再講起很多事,很無聊的人,再談也是浪費自己時間,和那天有毒的人和關係講再見吧。