2024-01-21 28 瀏覽
自從上次食完銅鑼灣嗰間之後,知道佢有分店,試吓佢啲質素保唔保持到。當然都係因為食完銅鑼灣覺得都幾高質之後先再幫襯啦。依稀記得佢哋個餐牌都係一樣嘅,我哋兩個人食都嗌咗幾多,地方坐得舒服,自然會想飲吓嘢再食吓嘢留耐啲。海葡萄海藻青瓜沙律($58): 海葡萄數量係鋪滿成個沙律嘅,沙律俾我想像中有少少細,不過加埋特製嘅醋汁感覺都幾開胃,除咗海藻之外,仲有少少青瓜絲去墊底嘅,而且見到咁多海葡萄都抵番啦。半熟秘醬三文魚丼($128): 上菜嘅時候好靚,仲有一碟仔芝麻去半碟, 待應叫我哋盅碎啲芝麻先,再灑上面食。三文魚份量好多好多,而且上枱嘅時候聞到好香嘅燒烤味,真係令人食慾大增。要一讚嘅係三文魚好肥美,成個口充滿着魚油,其實唔需要落任何調味料都已經好好食啦。濃湯蕃茄咖喱牛肉烏冬($78): 上菜熱辣辣,已經令食物可以好味一倍。蕃茄嘅份量應該有成個新鮮蕃茄擺咗喺烏冬入邊,烏冬方面就正正常常,都滑嘅,湯底番茄同咖喱嘅平衡做得好好,大家唔會搶咗大家嘅味道,我諗我會為咗呢一碗烏冬再次幫襯。麥粒味噌黑豚肉薄餅($118): 賣相其實同上次試過嘅明太子什菌地雞薄餅差唔多,味道方面都幾好,但就唔會有太多特別記得

麥粒味噌黑豚肉薄餅($118): 賣相其實同上次試過嘅明太子什菌地雞薄餅差唔多,味道方面都幾好,但就唔會有太多特別記得嘅地方。同埋佢有京蔥,所以我自己唔係太鍾意,朋友係京葱fans所以佢話好夾。同樣薄餅夠脆,口感十足。

燒鱈魚乾($38): 叫呢一個純粹係朋友要飲啤酒,叫呢一個送酒最好不過,燒得夠脆,而且份量好多好滿意。

脆香辣三文魚卷($48): 記得呢個上次都幾好食,所以encore。

今次試咗黑板上面嘅兩樣嘢:
蜜糖芥末章魚燒($32): 有少少失望嘅,粉漿多不特止,仲要唔係太食到有章魚,不過我鍾意佢外皮整得好脆,唔會好似出邊嗰啲好林好濕。

明太子紫菜天婦羅: 又係平時喺居酒屋唔會太常,叫到幾多道菜。即叫即整就固然啦,都欣賞佢紫菜係夠趣嘅,而且明太子都中規中矩,不過呢啲真係佐酒小食,如果就咁食嘅真係會太鹹,不過我哋有梳打水同埋啤酒就啱啱好。

飲品叫咗啤酒同埋柚子梳打。

總結:兩間分店都不相伯仲,都係高質嘅,用到嘅刺身好新鮮,而且對食材嘅品質監控都做得好好,好似每一次食都會有少少驚喜位咁樣,而且都見到有大班朋友嚟食,相信人氣都不少。