今晚同朋友嚟到位於北角嘅日式居酒屋「究極堂」食物有創意特色又抵食,而且食材刺身非常新鮮唔怪得平日晚上來都接近坐滿,好高人氣😎😎🔥避風塘炒枝豆🫛🫛🫛🌶️加入了港式避風塘的新元素,做法幾新穎😝每條枝豆都有着滿滿嘅蒜香和微辣既味道惹味既前菜小食😆😆🔥西京豚肉韭菜🐷🐷🍢🔥紫蘇免治雞肉軟骨🐔🐔🍢呢度嘅串燒都幾多款式選擇!串燒肉質爽脆,配搭特色醬汁,非常開胃!🔥究極丼🐟🐟🍚🍣賣相好精緻😍整個丼飯盛載着油甘魚、三文魚、三文魚籽、帆立貝、吞拿魚蓉、左口魚,海膽等🤩刺身厚切大片,每款都好有鮮味!牡丹蝦頭充滿濃香嘅蝦膏🫢 餐廳另外配上蛋黃紫菜,加入蛋汁後口感順滑,味道層次更豐富😋😋推薦‼️🔥究極金龍卷🦐🦐🍣🍣🔥脆香辣三文魚卷🍣🍣🌶️餐廳嘅卷物都非常吸引😍 用料豐富👏金龍卷物內裡有脆卜卜炸蝦,夾埋三文魚子、吞拿魚蓉、魚乾片好好食,酥脆和綿滑的口感令人難忘🤤👍👍🔥抹茶牛奶🍵🥛🥛🍫總共有三款味道選擇,我揀咗朱古力!牛奶順滑,朱古力味唔會太甜,和抹茶味道balance得好好,非常喜歡☺️❣️❣️📍究極堂 (蜆殼街) (北角)北角蜆殼街9-23號秀明中心地下D號舖
今晚同朋友嚟到位於北角嘅日式居酒屋「究極堂」
食物有創意特色又抵食,而且食材刺身非常新鮮
唔怪得平日晚上來都接近坐滿,好高人氣😎😎

🔥避風塘炒枝豆🫛🫛🫛🌶️
加入了港式避風塘的新元素,做法幾新穎😝
每條枝豆都有着滿滿嘅蒜香和微辣既味道
惹味既前菜小食😆😆

🔥西京豚肉韭菜🐷🐷🍢
🔥紫蘇免治雞肉軟骨🐔🐔🍢
呢度嘅串燒都幾多款式選擇!
串燒肉質爽脆,配搭特色醬汁,非常開胃!

🔥究極丼🐟🐟🍚🍣

🔥究極金龍卷🦐🦐🍣🍣
🔥脆香辣三文魚卷🍣🍣🌶️
餐廳嘅卷物都非常吸引😍 用料豐富👏

🔥抹茶牛奶🍵🥛🥛🍫
總共有三款味道選擇,我揀咗朱古力!

📍究極堂 (蜆殼街) (北角)
北角蜆殼街9-23號秀明中心地下D號舖
  • 究極丼
  • 究極火龍卷
  • 抹茶牛奶
2024-08-21 930 瀏覽
究極堂有兩間分店一間喺銅鑼灣一間喺北角,今天朋友就帶了我到北角的分店試一試,這間分店地方都算大,用日系🎎🎏裝修為主簡單優雅,除了座位之外亦有少量吧檯供選擇,如果一大班朋友一齊來仲有一間VIP房可作gathering之用。👍餐牌選擇好多,一般日本餐廳嘅食物酒水都有供應,價錢一啲都唔貴很合理,而且食物水準很高,職員服務態度很好,值得推薦。👍💯餐廳做緊生啤🍻🍺買一送一很抵飲,所以一坐低就叫了兩杯🍻再加了一個小食,慢慢唱談言後再叫其他食物。😍Suntory生啤$78/杯甜蝦🦐唐揚$48甜蝦🦐都唔算細隻,炸了後全身香脆,食落脆卜卜,送酒一流。😋👍💯溫泉蛋🥚蟹肉🦀沙律🥗$78先來個沙律🥗做前菜,沙律菜🥗非常新鮮爽口,蟹肉🦀非常之多食落鮮甜,為配合客人不同口味芝麻醬另上,很有心思。👍💯韓式泡菜章魚🦑玉子🥚燒$78玉子🥚燒得很滑身吃落很嫩滑,裡面的泡菜唔會太辣配合芝士🧀玉子🥚一齊吃原來味道可以很夾的,芝士🧀仲可以拉到絲,章魚🦑切絲食落很有口感。😋👍💯究極金龍卷🍣$138一上枱已經被吸引,壽司🍣表面配上吞拿魚蓉加脆薄片,造型很特別,份量都多有七嚿,裡面的蝦🍤炸得很香食落很爽口,三樣東西一齊食落口,口感十

Suntory生啤$78/杯

甜蝦🦐唐揚$48

溫泉蛋🥚蟹肉🦀沙律🥗$78

韓式泡菜章魚🦑玉子🥚燒$78

究極金龍卷🍣$138

一上枱已經被吸引,壽司🍣表面配上吞拿魚蓉加脆薄片,造型很特別,份量都多有七嚿,裡面的蝦🍤炸得很香食落很爽口,三樣東西一齊食落口,口感十分之豐富,好食。😍👍💯

究極炎之丼🍱$138

最後來一個丼🍱作為今餐的完結,丼飯🍱🍚用了赤醋令味道更加醇厚,帶微酸食落很開胃,丼飯🍱布滿了赤蝦🦐、三文魚蓉、油金魚、左口魚、蟹膏🦀豆腐同埋帆立貝,用料份量十足很豐富很飽。😋👍💯

2024-08-20
  • 究極金龍卷
  • 韓式泡菜章魚玉子燒
  • 究極炎之丼
等完個朋友收工,就一齊去炮台山食我bookmark左好耐的日本餐廳。呢間餐廳係銅鑼灣都有分店,但因為朋友係炮台山收工,所以揀左呢一間分店。打開餐牌好多食物選擇😍😍三文魚腩4切$68油甘魚4切$68兩款魚生都切到好厚身,好新鮮飽滿,口腔充滿左甘香魚油味🥰🥰推介。燒鱈魚乾$38烘到又薄又脆口,點埋美乃滋醬去食,好夾。海膽左口魚的蝦卷$78略略燒過的左口魚同海膽一入口好快溶化左,再伴隨炸蝦的脆口感,好似係個味蕾上面跳躍咁,好好食。海苔墨魚他他$28呢個配搭唔會有得輸,墨魚好彈牙爽口。日本雞柳配牛油果蓉$38牛油果醬帶起左件事,令到個雞柳冇咁單調。迷你鰻魚飯拼手肉烏冬$128個烏冬有驚喜,夠彈牙;鰻魚少少骨都冇,對於我呢啲少少骨都怕的人黎講係好重要。柑橘柚子酒$68酸酸甜甜,夏天飲好fresh,唔重酒味,好fruity,女仔飲多左都唔覺。🥰🥰都要大讚佢哋職員服務好好,又好主動refill茶👍👍臨走前行入去廁所時,見到有得包VIP房,都幾適合一大班朋友黎。

打開餐牌好多食物選擇😍😍

三文魚腩4切$68
油甘魚4切$68

燒鱈魚乾$38
烘到又薄又脆口,點埋美乃滋醬去食,好夾。

海膽左口魚的蝦卷$78

海苔墨魚他他$28
呢個配搭唔會有得輸,墨魚好彈牙爽口。

日本雞柳配牛油果蓉$38
牛油果醬帶起左件事,令到個雞柳冇咁單調。

迷你鰻魚飯拼手肉烏冬$128

柑橘柚子酒$68

都要大讚佢哋職員服務好好,又好主動refill茶👍👍

• 海膽右口魚邊蝦卷
2024-05-30 941 瀏覽
之前食過銅鑼灣分店覺得好好味🤣質素保證!係附近見完客,同同事一齊食埋Dinner。餐廳日系裝潢簡約,座位唔升多但勝在夠舒服。三文魚腩 $68三文魚腩好厚切!夠哂肥美!有入口即溶既感覺,油脂感滿滿!蟹膏豆腐鱈魚乾 $58幼滑豆腐內,加入濃厚既蟹膏,配搭鮮味脆口既鱈魚乾,係好食既!明太子芝士玉子燒 $78玉子燒蛋味香濃而且十分嫰滑,口感綿密鬆軟,保留到半熟蛋汁。配搭埋明太子芝士,咸香惹味,完全抗拒唔到。魚子醬赤蝦壽司 $22赤蝦肉厚彈牙,配飽滿既魚子醬增加口感。炙燒明太子醬燒三文魚壽司 $16三文魚炙燒後魚油更濃郁香氣,肥美嫩滑,入口即溶,完美配搭我最愛既明太子醬,想再encore 😋!左口魚邊醬油漬炙燒壽司 $22炙燒後魚油香更重。炙燒七味姜燒帆立貝壽司 $22帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜,輕輕,七味姜燒更突顯其鮮美。四重芝士炸蝦卷 $48四重芝士超級邪惡!面層有火炙芝士,中間捲住香脆既吉列炸蝦同埋cream cheese,口感豐富,滋味滿滿。海膽右口魚邊蝦卷 $78右口魚係比較罕有既食材,通常高級日本餐廳先會有。肉質非常滑嫰,油脂感爆燈。配搭脆卜卜既炸蝦同橙黃色甘甜既海膽,層次味道豐富
餐廳日系裝潢簡約,座位唔升多但勝在夠舒服。

三文魚腩 $68
三文魚腩好厚切!夠哂肥美!有入口即溶既感覺,油脂感滿滿!

蟹膏豆腐鱈魚乾 $58

明太子芝士玉子燒 $78

魚子醬赤蝦壽司 $22
赤蝦肉厚彈牙,配飽滿既魚子醬增加口感。

炙燒明太子醬燒三文魚壽司 $16

左口魚邊醬油漬炙燒壽司 $22
炙燒後魚油香更重。

炙燒七味姜燒帆立貝壽司 $22
帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜,輕輕,七味姜燒更突顯其鮮美。

四重芝士炸蝦卷 $48

海膽右口魚邊蝦卷 $78
右口魚係比較罕有既食材,通常高級日本餐廳先會有。肉質非常滑嫰,油脂感爆燈。配搭脆卜卜既炸蝦同橙黃色甘甜既海膽,層次味道豐富。

究極炎之丼 $138
飯用左赤醋,令味道更加香氣醇厚濃郁,丼飯佈滿右口魚邊、赤蝦、三文魚蓉、油甘魚、蟹膏豆腐同埋帆立貝,份量十足,帶淡淡既炙燒香氣,實在太滿足。
4天前 0 瀏覽
#今日係北角收工朋友想食日本餐🍱於是就搵左間係附近既「究極堂」 另一間分店係銅鑼灣🚇餐廳日系簡約裝修 食物種類繁多 一大班朋友聚會仲有VIP 房可以book 🥳🍜迷你鰻魚飯拼牛肉烏冬一份兩食 一次過滿足兩個願望 鰻魚肉質爽脆 牛肉烏冬彈牙好好味😋🍤四重芝士炸蝦卷淨係個擺盤都好精緻 芝士入口香味散發出嚟 好邪惡 中間包住炸蝦 層次好分明🧀🤤🤤🦪薯蓉廣島蠔超大隻廣島蠔 薯蓉入面有粒粒薯仔好有口感🦐甜蝦唐揚第一食炸既甜蝦 炸得脆卜卜 香脆可口 配啤酒一流壽司🍣好多選擇 我地就嗌左炙熱系列 芝士鰻魚 芝士蟹棒同埋黑松露帆立貝抹茶牛奶🍵有三款可以揀:紅豆🫘朱古力🍫咖啡☕️我就當然會試朱古力 意外地原來幾夾 朱古力都唔會太甜雪糕班戟🍨一層一層班戟🥞中間有朱古力夾心 上面仲有紅豆同麻糬皮 煙煙韌韌 多重口感📍究極堂 (蜆殼街) (北角)北角蜆殼街9-23號秀明中心地下D號舖
#

抹茶牛奶🍵
有三款可以揀:紅豆🫘朱古力🍫咖啡☕️
我就當然會試朱古力 意外地原來幾夾 朱古力都唔會太甜

雪糕班戟🍨

📍究極堂 (蜆殼街) (北角)
北角蜆殼街9-23號秀明中心地下D號舖
星期日成日都會幫襯呢間日式食堂雖然佢個位置有少少隱蔽但就算係星期日佢嘅下午都好多人排隊通常都要等下先可以入座我都會等, 因為佢啲嘢食又好味又唔算好貴係值得等待嘅今次我就嗌咗:🐑萬華丼(角切魚生丼)$108次次都會嗌呢個你都睇到佢係好足料切咗唔同嘅魚生🐟舊舊都又大又新鮮🐑特濃番茄咖哩湯烏冬(牛肉)$73本身我都唔係好知蕃茄同埋咖哩夾唔夾結果嗌咗之後,個味道又幾夾喎同埋佢都多牛肉配滑滑嘅烏冬, 好食👍
星期日成日都會幫襯呢間日式食堂
雖然佢個位置有少少隱蔽
但就算係星期日佢嘅下午都好多人排隊
通常都要等下先可以入座
我都會等, 因為佢啲嘢食又好味又唔算好貴
係值得等待嘅

切咗唔同嘅魚生🐟
舊舊都又大又新鮮

🐑特濃番茄咖哩湯烏冬(牛肉)$73
本身我都唔係好知蕃茄同埋咖哩夾唔夾
結果嗌咗之後,個味道又幾夾喎
同埋佢都多牛肉
配滑滑嘅烏冬, 好食👍

2024-11-03
午餐
2024-11-04 0 瀏覽
無意中發現咗呢間好食得嚟又幾有feel嘅日本餐廳,環境坐得幾闊落,幾舒適,同日本當地嘅居酒屋一模一樣,幾啱同朋友chill吓傾吓偈,飲下酒都係個唔錯嘅選擇!嘢食嘅款式非常多,壽司刺身丼飯你諗到嘅都一定有,我哋嗌咗個半熟秘醬三文魚丼同埋山芋泥碎拖羅丼,兩樣都係百零蚊,但係份量好多,而且食材好新鮮,半熟三文魚丼幾特別,平時食開都係生三文魚丼,今次第一次食半熟,估唔到又有口感,感覺幾新鮮,又幾好食,下次有得揀嘅話,我諗都會揀返半熟三文魚丼,未試過嘅都幾推薦試吓!三文魚刺身係超級厚切,油脂分布鮮明,一睇就知道係新鮮,入口嫩滑,好食!花之戀同樣出色,配埋沙律醬同埋魚籽,令到味道同埋口感更加多元化,更加有層次!最有驚喜嘅一定係脆香辣三文魚卷,真係估唔到微微嘅辣配埋三文魚卷係咁夾,最正嘅係佢真係煎到塊三文魚脆卜卜,無論口感定係味道都衝擊我嘅味蕾,大力推薦!

2024-11-04 0 瀏覽
今日同朋友去北角食晚飯,同一間日式餐廳,裝修充滿日本風味,今次安排咗我哋坐吧枱,前面就係壽司師傅,可以睇住佢即刻切魚生、整壽司。而且店舖仲有萬聖節嘅佈置,好有氣氛。揭開餐牌,見到好精美嘅相片,即刻點一味「究極海鮮杯」,呢個菜式好特別,入面有鮮甜嘅海膽、脆卜卜嘅三文魚子、仲有魚子醬、金箔,食到最底層好驚喜,竟然有果肉同埋啫喱,食得好開胃,甜甜地。接着揀咗兩款串燒:「串燒紫蘇免治雞軟骨」同埋「海苔墨魚他他串」,熱辣辣,餡料好特別,好新鮮。再試一下壽司卷「醬燒三文魚炸蝦卷」,火炙三文魚配合脆卜卜嘅炸蝦,好好味。我好鍾意食滑蛋,所以叫咗一份「明太子芝士玉子燒」,炒蛋果然非常香滑。主食方面,揀咗「究極丼」,佢係一份好足料嘅魚生大碗飯,魚生包括三文魚刺身、海膽、甜蝦、吞拿魚蓉、帆立貝等等,好新鮮。另外,「麻婆豆腐炸雞蛋包飯」,日式麻婆豆腐原來真係好麻辣,炒蛋非常香滑,炸雞大大件,一個飯有幾個味道,真係好抵食。

2024-11-02 0 瀏覽
喺門口經過見到呢間好似有幾多種類揀😍同埋座無虛席☺️所以就入去試吓先😉但如果一大班朋友gatherings,就要提早預約!因為佢哋有VIP房~-究極丼 $218一定要食呢個究極丼因為唔使揀乜都有🤣海膽同帶子好鮮甜油脂最香係油甘魚同三文魚赤海蝦最有彈性又黏口又大隻🤩三文魚子最咸香仲有吞拿魚蓉同左口魚裙邊全部都好新鮮😋😜仲要有隻生蛋黃可以撈飯食超正🤩配埋味噌湯同沙律👍🏻-壽司定食配烏冬、沙律 $168首先個烏冬超滑溜鰹魚湯底真係冇得輸🥹壽司一樣好新鮮🤍最愛係三文魚子壽司赤海蝦同左口魚🤭🤭🤭同埋啱晒我啲飯量唔會太多😍😍-芝士咖哩飯卷$25係濃郁嘅咖喱汁佢嗰個質感係好好食裏面係飯同埋芝士連埋個咖喱汁一齊食真係好夾!-明太子芝士玉子燒 $78裏面嘅係芝士同明太子醬玉子燒整到半熟咁😋配上魚子但係食落去嘅感覺唔會太邪惡🥰-抹茶牛奶 $48係濃濃嘅抹茶香味超濃郁上面仲有cream同抹茶粉🥰飲落去牛奶同抹茶都好balance😍

究極丼 $218

芝士咖哩飯卷$25
係濃郁嘅咖喱汁
佢嗰個質感係好好食
裏面係飯同埋芝士
連埋個咖喱汁一齊食真係好夾!

明太子芝士玉子燒 $78

係濃濃嘅抹茶香味超濃郁
上面仲有cream同抹茶粉🥰
飲落去牛奶同抹茶都好balance😍
2024-10-28 95 瀏覽
最近去咗一間位於炮台山嘅日式居酒屋🍣,餐廳裝潢充滿和風元素🌸,傢俱配上日式屏風,燈光柔和,營造出一個溫馨而雅致嘅環境🌿。**日本生蠔配酸汁啫喱**:生蠔鮮甜肥美🦪,配上清新的酸汁啫喱🍋,口感爽滑細膩。**真鯛薄切**:真鯛魚片切得薄如紙🐟,新鮮鮮甜,肉質細嫩,入口即化,配上微辣嘅調味料,味道層次豐富,加上金箔做襯色非常之豪華**鱈魚白子配酸汁**:鱈魚白子柔嫩細膩🐟,入口即化,酸汁嘅清新提升咗整體口感,令人一試難忘。**海鮮炒烏冬**:烏冬麵條彈牙🍜,配上豐富嘅海鮮🦐🦑,味道鮮美,海鮮嘅鮮味滲入每一條麵,令人口水直流😋。**抹茶牛奶配咖啡**:抹茶與牛奶嘅濃郁香氣🍵,配上咖啡嘅微苦,味道層次豐富,飲完精神百倍☕。**咖哩芝士飯卷炸串**:咖哩嘅香辣🍛,配上芝士嘅濃郁🧀,炸串外皮香脆,內裏柔軟,令人回味無窮。**海苔墨魚他他炸串**:外皮酥脆,內裏墨魚他他彈牙🦑,海苔嘅香氣撲鼻**炸雞軟骨配海膽醬**:炸雞軟骨外脆內軟🍗,配上海膽醬嘅濃郁鮮美🦀,口感豐富

2024-10-22 103 瀏覽
前排同老闆喺炮台山見客,成功傾到單生意,所以佢話帶我喺附近食日本嘢慶祝下喎!佢左帶我黎「究極堂」,位於炮台山地鐵站附近,非常方便。餐廳裝修幾有居酒屋嘅風味,環境幾闊落,坐得好舒服!老闆話佢上次嚟食過,佢覺得呢度嘅卷物好出色,所以就叫咗兩款:四重芝士炸蝦卷:芝士味好香濃,裏面嘅炸蝦非常彈牙,而且賣相好吸引,果然係好正嘅卷物!黑松露牛油果軟殼蟹卷:我好鍾意食炸軟殼蟹,而呢份卷物就將軟殼蟹發揮到淋漓盡致,配合埋牛油果,令到口感更加有層次!忌廉薯餅:細細份,炸得好香脆,係小食嘅好選擇!粟米汁焗牛油帆立貝:由於即叫即做嘅關係,需要等比較耐,但係等待都係值得嘅,因為啲帆立貝好鮮甜,而且真係好香嘅粟米味,正!和風炒雜菜:健康之選,唔會好油,而且都有好幾款蔬菜一齊炒。蟹棒壽司係老闆叫嘅,佢話都唔錯!迷你鰻魚飯拼牛肉烏冬:份量啱啱好,鰻魚飯個汁好惹味。牛肉烏冬嘅牛味十足,烏冬麵都幾彈牙。

餐廳裝修幾有居酒屋嘅風味,環境幾闊落,坐得好舒服!

忌廉薯餅:細細份,炸得好香脆,係小食嘅好選擇!

和風炒雜菜:健康之選,唔會好油,而且都有好幾款蔬菜一齊炒。
蟹棒壽司係老闆叫嘅,佢話都唔錯!

2024-10-16 60 瀏覽
重遊舊地——炮台山附近嘅食肆已經變咗好多想在附近留耐一點揀左呢間究極堂食lunch餐廳裝潢設計精緻環境衛生非常之乾淨好彩我早少少到步Lunch hour基本上好快就坐滿晒***究極丼$208***Openrice d comments好多都推介呢個signature究極丼,所以一坐低都唔洗諗就試呢個,同埋lunch set叫佢抵啲牡丹蝦、三文魚、三文魚籽、吞拿魚蓉、帆立貝、海膽、鯛魚、左口魚裙邊魚生好新鮮亦有好款三文魚非常厚切牡丹蝦大大件食完滿滿魚油鮮香味好似食咗好多Omega3咁😋Lunch set配有麵豉湯同埋田園沙律同樣新鮮同足料***韓式泡菜章魚玉子燒$78***玉子好香滑配有少少泡菜同章魚🐙味道好夾又係好好食😋餐廳其實仲有好多其他款式嘅食物呢間必定會再來推介👍👍👍👍👍👍

重遊舊地——炮台山

餐廳其實仲有好多其他款式嘅食物
呢間必定會再來
推介👍👍👍👍👍👍

2024-10-16 91 瀏覽
今日約咗朋友去東岸踩板,即刻睇吓附近有咩好食。發現附近有間食日式料理嘅小店,Menu好多元化,裝修好有風味,就決定同朋友入去試一試😍😍✨究極丼個丼一嚟到真係好驚喜,每款魚生都好厚切,每塊魚生都好似加咗放大鏡咁,啖啖肉,仲要好新鮮!當中包括油甘魚、左口魚、海膽、魚子、帶子、吞拿魚蓉、三文魚、牡丹蝦。除咗魚生,仲有一個紫菜蛋黃,係用嚟撈埋啲飯一齊食,成個當配搭起嚟真係超有層次感好好味,而且份量都好足夠!果然係signature😎✨究極炎之丼朋友叫咗呢個炎之丼,魚生種類同究極丼差唔多,但係隻燒咗又係另一番享受!魚生經過炙燒之後魚油迫晒出嚟更加香口!我同朋友兩款丼都好鍾意,鍾意食丼飯嘅朋友一定唔可以錯過✨明太子玉子燒玉子燒完成度剛剛好,中間仲有芝士奶絲,配搭埋明太子,味道簡直係100分。雖然有芝士喺入邊,但係一啲都唔會話好油膩!我同朋友好快就食晒成份!✨海膽左口魚邊蝦卷呢個卷物好有驚喜,左口魚微微燒過,油香配上海膽,兩者夾埋既新鮮又香口。再加埋蝦卷,口感層次好分明,超級值得一試!✨海苔墨魚他他墨魚他他入面超級多墨魚粒,食得出佢食材好新鮮同好足料,再加埋海苔同埋啱啱炸起,味道配搭啱啱好!✨西京豚

✨究極丼

✨究極炎之丼
魚生經過炙燒之後魚油迫晒出嚟更加香口!
我同朋友兩款丼都好鍾意,鍾意食丼飯嘅朋友一定唔可以錯過

✨明太子玉子燒
我同朋友好快就食晒成份!

✨海膽左口魚邊蝦卷

✨海苔墨魚他他

✨西京豚肉韭菜
西京豚肉加埋韭菜本身呢個配搭就好適合做串物,炸到剛剛好嘅外層加埋餐廳特別調配嘅醬汁,味道唔會搶咗大家之餘仲配搭得好適合!
2024-10-15
  • 究極丼
  • 明太子芝士玉子燒
  • 海膽右口魚邊蝦卷
2024-10-12 91 瀏覽
呢間北角嘅日式小店,食物質素唔錯,價錢合理!我哋叫咗幾款丼飯同小食。首先係究極丼$218,呢個丼飯真係名副其實!材料豐富到不得了,有帶子、牡丹蝦、海膽、三文魚籽、三文魚、吞拿魚蓉、油甘魚,每一款食材都好新鮮,而且份量十足!帶子鮮,牡丹蝦爽口,海膽入口即溶,三文魚籽同吞拿魚蓉撈飯一流🤤另外究極炎之丼$138嘅材料都唔少,有玻璃蝦、帶子、火炙三文魚碎、洋蔥等,火炙三文魚碎帶有微微的焦香,同其他材料配搭得好好😚小食方面,煙燻蒜香火灸吞拿魚$68。吞拿魚用火灸嘅方法烹調,外層微微焦香,內層仍然保持鮮嫩多汁,煙燻蒜香嘅味道好特別,好惹味!芝麻雞翼(2隻)$38,雞翼燒得啱啱好,外皮香脆,肉質嫩滑,芝麻嘅香味濃郁!海膽右口魚蝦卷$78,右口魚滿滿油香,炸蝦香脆。呢間日式小店嘅食物味道好,而且價錢合理。環境乾淨企理,坐得幾舒服。服務態度都幾好,員工有禮貌又夠主動。如果想食一餐有質素嘅日式料理,呢間小店絕對係一個好選擇☺️

炮台山近天后一帶都有好多食肆,今晚同朋友搵到一間位於蜆殼街嘅居酒屋,原來銅鑼灣都有分店,見到菜式種類多而且價錢相宜,如果同大批朋友一齊黎仲有VIP房book究極丼 $218丼飯食材豐富,有海膽、赤蝦、三文魚、油甘魚、吞拿魚蓉、三文魚子、炙燒左口魚裙邊、同帶子,刺身新鮮,尤其赤蝦甜味濃郁,再加上醬油漬生雞蛋拌勻赤醋飯,蛋香同刺身嘅鮮甜非常配合醬燒三文魚炸蝦卷 $58卷物水準都幾好,三文魚經火炙後油香四溢,再加上醬油燒過零舍惹味,中間炸蝦仍保持脆口,口感十足海葡萄海藻青瓜沙律 $58海葡萄的口感脆嫩,帶有淡淡的海水味,跟清爽的青瓜互相配合,非常開胃避風塘炒枝豆 $38枝豆用避風塘形式炒香,比較特別,濃香炸蒜沾上枝豆表面,食落香口又唔會有草青味燒油甘魚鮫 $98油甘魚鮫肉質綿密,燒得外脆內嫩,蘸上酸酸地嘅醬汁,令人食唔停口味淋雞泡魚乾 $78用味淋烹製令雞泡魚乾味道咸中帶甜,口感煙煙韌韌,唔會太乾身,伴酒一流Suntory 生啤 買一送一 $78居酒屋點少得叫酒,而家做緊生啤買一送一,非常抵飲🍻

究極丼 $218

醬燒三文魚炸蝦卷 $58

海葡萄海藻青瓜沙律 $58

避風塘炒枝豆 $38

燒油甘魚鮫 $98

味淋雞泡魚乾 $78

Suntory 生啤 買一送一 $78
居酒屋點少得叫酒,而家做緊生啤買一送一,非常抵飲🍻