2023-03-26
Happy friday 同朋友嚟到東涌喜來登酒店初嘗黎巴嫩菜。餐廳佈置用心,大部份嘅凳都係由竹藤製成,而且擺放左多盤綠色植物,非常度假風,感覺好舒適同放鬆,基本上每一個都係打到卡嘅位置。店員非常好客,知我哋第一次食黎巴嫩菜,都會詳細介紹食物俾我哋認識。叫完嘢食,店員會先送一碟橄欖做餐前小食,橄欖味道濃郁,帶少少酸,幾開胃。Mix Hummus plater 共有四種口味既鷹嘴豆泥,包括:檸檬芝麻醬口味、青瓜味、紅菜頭味同埋黑松露味。另外配兩塊彼得包,店員教嘅食法係將彼得包搣一小塊,再點hummus食,hummus口感順滑,有啲似食緊薯蓉嘅感覺,紅菜頭同埋檸檬芝麻口味味道清新。個人比較鍾意青瓜味同埋黑松露味,味道較為濃郁,帶點鹹香。.Feta Watermelon Salad第一次食西瓜沙律,賣相紅卜卜好得意,西瓜清甜多汁,feta cheese 質地少許濕潤,微鹹重奶味,配西瓜幾夾幾開胃。.Chargrilled Octopus Tenticles 八爪魚鬚有咬口,柔軟得來有彈性,八爪魚本身味道比較清淡,炭燒過之後,焦香味幾突出。Chargrilled RibeyeRibeye大大塊
Mix Hummus plater
Feta Watermelon Salad
Chargrilled Octopus Tenticles
Chargrilled Ribeye
Ribeye大大塊,香炭烤味道,而且牛味都出。另外有自家製薯條作為配菜,薯條好大條,外皮比一般薯條厚,好鬆脆,幾香薯仔味。
Shish Tawook
兩大串烤雞肉,啖啖肉好滿足,食到香濃既香料味,雞肉幾滑,仲有d肉汁,配埋薄餅一齊食,口感更豐富
Creamy Rice Pudding With Ice Cream
米布甸食落充滿奶香同米香,飯粒有咬口,配埋雲呢拿雪糕同果仁,味道更豐富。
飲品方面,同朋友分別叫咗一杯mocktail同cocktail
The Florist(左圖)
酒精易入口,帶清甜荔枝味。
Tea O’clock(右圖)
有新鮮薄荷同黑莓,清新得黎帶點印度香料味,幾特別~