2023-06-26
夜晚一班朋友食飯,約日本菜一定冇錯。位於灣仔合和中心3樓的「一遊」,朋友說幾年前已到訪過一次,原來屹立在灣仔這個需要地帶很多年。今日同朋友收工去試下。去日本餐廳都要叫下酒,今次我地叫左不同的燒酌聚下舊!杏子燒酌都比較少見,男朋友的梅子燒酌就比較淡味。刺身五點盛盛合有油甘魚、赤貝、牡丹蝦、帆立貝和中拖羅,每款都好新鮮,質素都幾高!蕃茄夠哂fresh! 每件都好多汁!東洋卷東洋卷是用好似pancake 皮包住牛油果、鰻魚等的配料,甜甜地,入口好似食緊墨西哥捲的感覺,不過更加綿滑!絕對係會比外表呃左嘅!串燒 (牛舌、白鱔、雞翼、雞心、翠玉瓜)串燒都是不會有錯的食物!所以串燒都好驚喜!特別欣賞白鱔,食落完全冇骨啖啖肉!燒得剛剛好,翠肉瓜燒香之後,仍然保持多汁。牛舌唔韌因為朋友唔食牛,所以我同男朋友一人一串唔使爭🙂蕃茄海鮮湯新鮮嘅海鮮,包括大頭蝦、大大隻蜆肉等等,海鮮方面算好足料,四人分每人都有一碗!味道的話,甜甜地蕃茄湯都幾comforting,有薄身的蝦味。不過飲到尾會覺得甜得有點誇張!生薑豚肉石頭飯最後來一個石頭飯做主菜,用上珍珠米每粒都好飽滿,每粒都充分吸收哂醬汁,好食!