2022-08-28
眼闊肚窄的我最適合食Tapas 😋細細碟每樣一件,就可以嗌好多好多🤭 中環這間西班牙餐廳Quiero Mars 已經回訪多次! 無論Brunch 定係A la carte 都屬高質! 🔸 Mama's Salmorejo $98西班牙南部經典菜式- 蕃茄凍湯,冰冰涼涼又酸酸甜甜的口感是夏日最佳頭盤!好喜歡這裏加入打碎了的麵包,令成個濃湯口感更厚身濃調,亦更creamy 🔸 All The Best Beef $198他他牛肉真是牛肉的最佳吃法🥰橄欖和洋蔥調味更能帶出牛肉自身香味,這裏的他他牛打得很細緻,細綿口感像忌廉半軟滑🔸 Date Night $98 喜歡anchovies的不能錯過,同時以anchovies相配帶出層次,酸甜的蕃茄醬口感濃調!不得不說這裏的麵包真的很好吃😂🔸Bikini Sobrasada $128外層以蜜糖香烤,甜香滲人,蜜糖獨特的香甜味和芝士是最佳配搭!打絲的效果是否令你垂涎欲滴😆 🔸 Dos Dias Patatas $118千層烤薯仔,賣相普通其實好考功夫先可以做到層層都咁脆,灑上甜椒粉,最配搭美味酸辣沙律醬汁!薯仔都變得好美味🔸 Impossible S
🔸 Mama's Salmorejo $98
🔸 All The Best Beef $198
🔸 Date Night $98
🔸Bikini Sobrasada $128
🔸 Dos Dias Patatas $118
🔸 Impossible Sliders $138
這裏的Tapas 有不少素食選擇,除了薯仔千層之外,呢個impossible meat burger 都好唔錯! 特別係個竹炭漢堡,散發着煙燻香,就連面上的白芝麻也滲着香氣😂這裏的麵包又做得太好了吧😂
最近情迷Cocktail
🍸 Tijuana Tipple
🍸 Johnny Be Good
個人覺得西班牙烹調海鮮真係好出色🤩 超喜歡龍蝦的我見到Menu 有兩款唔同嘅龍蝦🦞
大人係唔做選擇嘅,要晒佢‼️
🦞 Lobster a-la Louie $458
全隻澳洲龍蝦去殼切件好震撼,肉質超甜美,口感勁滑又大牙。Vichyssoise醬汁-好細綿的洋蔥、忌廉同薯仔,煮至像忌廉柔滑,雖然小貴,但係手工價真心值得食!
🦞Boston Black $298
同另一碟龍蝦唔同品種,呢隻意粉用上波士頓龍蝦,龍蝦膏滿溢😍半邊龍蝦膏用作龍蝦湯汁,同墨魚汁意粉煮埋一齊!真係鮮味大爆發!龍蝦肉沒有另一款咁甜,但係勝在龍蝦膏香味勁加分!
🔸Basque Beauties
用香草和橄欖油白酒煮成的pesto 醬汁一片青蔥翠綠,驟眼一睇對其顏色有點保留,很快就會被其香味征服!香草和白酒真的能吊出蜆肉的鮮甜味!醬汁濃稠而不膩,點麵包食都好夾!嚟到真係要試吓呢啲坊間少見的菜式