2024-06-24
餐廳裝潢以黑色做主調,感覺幾優雅,目測可以同時容納十多個客人。午市Omakase 分別有 $598 及 $798 兩款,我地揀咗$598,有前菜、茶碗蒸、3道刺身、2道一品料理及6件壽司。前菜 & 茶碗蒸🥢前菜係自家製腐皮,豆味幾香,面頭有啲蟹肉,配搭酸汁好開胃。刺身🥢岩手縣米崎真蠔,真蠔size幾大隻而且好飽滿,肉質爽脆,味道幾甜,面頭嘅醋啫喱又提提鮮,唔錯。🥢北海道水八爪,海水咸味幾重,吸盤部分好爽口,配搭梅子啫喱酸酸甜甜幾特別。🥢蜜柑鯛,刺身幾厚身,口感彈牙,師傅話鯛魚用蜜柑養殖,所以魚肉會帶微微橙皮香氣。一品料理🥢磯煮鮑魚,係呢度主打之一,鮑魚非常腍滑,師傅話醃漬咗一整晚所以好入味,而鮑魚下面嘅肝醬好綿滑,好食!🥢銀雪魚西京燒,銀雪魚好入味,油脂十足。壽司🥢鮮帆立貝壽司,帆立貝好厚身,而且好鮮甜,面頭灑咗蜆仔炒過嘅鹽令味道多份層次。🥢深海池魚壽司,用網燒帶出煙燻味道,池魚肉質柔軟,口感順滑。🥢中拖羅壽司,顏色好粉紅,油份恰到好處,加上紫蘇葉增添香氣。🥢甜蝦壽司,甜蝦好甘甜,配搭自家製蝦頭膏令味道更鮮味。🥢北海道赤海膽壽司,海膽味道幾濃郁,帶淡淡甜味。🥢右口魚邊手卷,炙燒過嘅右口
前菜 & 茶碗蒸
刺身
一品料理
🥢銀雪魚西京燒,銀雪魚好入味,油脂十足。
壽司
🥢甜蝦壽司,甜蝦好甘甜,配搭自家製蝦頭膏令味道更鮮味。
🥢北海道赤海膽壽司,海膽味道幾濃郁,帶淡淡甜味。
🥢右口魚邊手卷,炙燒過嘅右口魚逼出更多油份,帶點焦香,配上櫻花蝦令味道更濃郁,口感更豐富。
最後仲有昆布湯烏冬及黑蜜厥餅甜品。整體食物質素唔錯,呢個份量對我地剛剛好,個人幾喜歡一品料理部分,想輕鬆體驗下Omakase都唔錯。