2018-07-04 284 瀏覽
是日收工,行過荃灣千色店附近,見到有間博派麵館話自己有個好正既黃金脆玉瓜咁堅,反正收工都要食飯梗係入去試一試佢😏唔試就由至可,一試就不得了😱,估唔到青瓜可以咁特別,青瓜既口感,咸蛋既咸味,脆脆既口感,可以完美融合係嘴裡邊化開🤤不得了另外仲點左個孜然雞翼,孜然雞翼只係普通貨色,但我想講孜然同雞翼係最好既組合,普通貨色既孜然雞翼已經係人間美味啦😍反正到晚飯時間就順便點左個人蔘雞火粉試試佢,麵條不過不失,麵質唔夠硬,但亦不會太軟,都算合格。叫得藥材湯麵重點就梗係唔係想醫飽個肚,梗係仲想醫下個人🤦🏿‍♂,一個合格既藥材湯最緊要梗係足料😏,依方面麵館就做得好好啦,湯底落左大量紅棗,杞子同菇去煮,誠意十足,一上就聞到好香既藥材味,重點係湯入面仲有兩大件人蔘,店主真係落重本。另外湯入面仲有大量手撕雞,就完全無骨嫁!藥材味道雖然濃厚,但又不失滋味,背後原因相信就係店主既一份心。一碗雞湯粉,幾舊雞翼同脆玉瓜,滋潤既唔止係一時既人靈滿足,仲滋潤我既身體🤣食完當堂覺得老虎麵打死幾隻🤣🤣🤣