2024-08-07
呢間係一間我覺得香港數一數二好食嘅印度菜 佢嘅環境好靚,裝修好似印度皇宮咁堂皇餐前小食Khakra Chundo 是帶點辣味麥造的薄脆餅,配上酸酸甜甜的芒果醬超開胃,私心超中意個芒果醬。豬肉蒸餃原來印度人叫餃子做Momo,豬肉餡了調味恰到好處,味道有點像小籠包裡的豬肉餡。醃製咗嘅tuna tartare再拌入特製的酸甜調味汁,味道都ok 。印度菠菜飯因為顏色是綠色,所以看起來可能會很奇怪,但比想像中好吃的飯。咖哩香和大蒜香恰到好處,鮮味爆發。Shrikhand. 这是用发酵的酸奶做成的奶油甜点,上面用豆蔻, 它Q軟而又甜美,很適合作为飯後甜品。最後點左印度姜奶茶,老薑味道濃烈,適合用於口味較重的烹調。驅寒效果好,還有保護脾胃、肝臟,抗發炎,預防感冒等好處。